fbpx
European Western Balkans
Društvo

Jačanje kapaciteta Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca osnov za efikasno pravosuđe

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Osnov za stvaranje efikasnog pravosuđa je njegova nezavisnost i jačanje kapaciteta Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), ocenjeno je na konferenciji povodom zatvaranja tvining projekta EU posvećenog jačanju kapaciteta tih pravosudnih tela. Nepristrasno, stručno i odgovorno sudstvo predstavlja osnovu sigurnosti građana, rečeno je na konferenciji.

Predsednik VSS Dragomir Milojević rekao je na skupu da Srbija teži poboljšanju pravosudnog sistema, posebno njegove nezavisnosti, i ocenio da je zbog toga nužno kontinuirano unapređivati kapacitete sudstva.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Miko Čikiriz rekao je da je nezavisno, nepristrasno, stručno i odgovorno sudstvo polazna tačka i osnova sigurnosti građana.

Kako je naveo, Ministarstvo je pružilo bezrezervnu podršku tom projektu jer se radi o ključnim telima.

“Potreba za jačanjem kapaciteta VSS i DVT prepoznata je i u Nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa”, rekao je Čikiriz.

Republička tužiteljka Zagorka Dolovac rekla je da je projekat dao stručnu profesionalnu i analitičku podršku DVT-u u jačanju kapaciteta.

Projekat je, kako je istakla, važan ne samo zbog jačaja samostalnosti javnih tužilaca već i zbog napretka Srbije kada je reč o Poglavlju 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Nikolas Bizel iz Delegaciji Evropske unije u Srbiji ocenio je da je osnov reforme pravosuđa njegova nezavisnost i da bi reforme trebalo sprovesti u skladu sa datim preporukama.

“Većina preporuka nisu implementirane. Da bi se to desilo potrebna je politička volja”, istakao je Bizel.

Dvoipogodišnji projekat, vredan dva miliona evra, imao je cilj prenos dobre prakse, iskustava i stručnog znanja između španskih i grčkih pravosudnih organa i VSS, DVT i Ministarstva pravde, radi usaglašavanja srpskih propisa i prakse sa pravnim tekovinama EU.

Projekat je bio usmeren na jačanje kapaciteta tih organa u postupcima izbora i napredovanja sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, jačanje disciplinske odgovornosti i etike nosilaca pravosudne funkcije, kao i na unapređenje odnosa sa drugim državnim organima, medijima i civilnim društvom.

 

Povezani članci

Sloboda kretanja kapitala i finansijske usluge na skeneru NKEU

EWB

Nacionalni konvent o EU osudio tabloidnu kampanju protiv Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

EWB

Kostić: Izbori tokom pandemije – drastično suženje prostora demokratije

EWB