fbpx
European Western Balkans
Region

Jakovčić: Jačanje EU perspektive Zapadnog Balkana pod Bugarskim predsedavanjem

Ivan Jakovčić; Foto: Evropski parlament

STRAZBUR – Stavljanje evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana u fokus Bugarskog predsedanja Evropskom unijom izuzetno je važna i dobrodošla poruka, poručio je poslanik Evropskog parlamenta Ivan Jakovčić nakon predstavljanja prioriteta šestomesečnog bugarskog predsedavanja u EU.

Jakovčić veruje da će Bugarska tokom predsedavanja Unijom omogućiti rešavanje spora oko imena Makedonije ali i pomoći u rasvetljavanju tragičnog događaja na Kosovu.

Očekujem i puni angažman Sofije u pružanju podrške onim snagama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori koje žele da njihove zemlje što pre postanu punopravne članice EU, rekao je Jakovčić.

“Prioritete šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom, koje je danas predstavila Bugarska, ocenjujem odličnim. Snažno podržavam nameru Sofije da nastavi posao koji je u području digitalne Unije tokom predsedavanja vodila Estonija. Posebno naglašavam ciljeve koje Bugarska ima u području politike pristupanja, migrantske krize i oko evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana”, kaže Jakovčić.

Bugarska želi da se sa svakom od zemalja u regionu dogovori jasan akcijski plan s konkretnim koracima koje trebaju učiniti kako bi ubrzale približavanje EU-u, navodi se u njegovom saopštenju.

“Ističem pozitivnu reakciju čelnika Evropske komisije Junkera koji je napokon potvrdio važnost širenja Unije prema zapadnom Balkanu”, zaključio je on.

Povezani članci

Pahor: Prioritet nove EK treba da bude proces proširenja Zapadnog Balkana

EWB

Kurti: Vojska Kosova u saradnji sa Albanijom i Hrvatskom

EWB

Evropska uredba o granici svađa Sloveniju i Hrvatsku

EWB