fbpx
European Western Balkans
Politika

Jakovčić: Za EP sloboda medija je osnov demokratije

Ivan Jakovčić; Foto: Euranet Plus

BRISEL – Rezultati izbora za predsednika Srbije ne mogu se dovesti u pitanje, a probleme na koje ukazuju demostranti u Srbiji treba rešiti dijalogom vlasti i opozicije, ocenjuje hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić.

“Za Evropski parlament su sloboda medija i izražavanja postulat demokratije. Ali i priznavanje izbornih rezultata isto je tako temelj demokratije”, rekao je Jakovčić u obraćanju mladima iz Srbije i Hrvatske, koji su posetili Evropski parlament.

On je rekao da su izbori u Srbiji provedeni uz neke pojave, koje se, kaže, mogu smatrati neregularnostima.

“Ali, smatram da se krajnji rezultat nedavnih izbora ne može dovesti u pitanje temelje pojedinačnih slučajeva neregularnosti”, rekao je hrvatski parlamentarac i naveo da je sličnih primera neregularnosti bilo i na izborima u Hrvatskoj.

On je naveo da u EP pomno prate događanja u Srbiji nakon predsedničkih izbora i da nema sumnje da protesti odražavaju raspoloženje ne malog dela javnosti, pogotovo mladih, te da pokazuju da postoje politički zahtevi koji su podstaknuti i lošom ekonomskom situacijom, posebno nedostatkom perspektive za mlade građane.

Vlasti u Srbiji o tim porukama moraju ozbiljno razgovarati s opozicijom, ističe Jakovčić, u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

„Stabilnost Srbije nam je vrlo važna. Plašimo se da ne dođe do težih ekscesa jer su, u ovom trenutku, osećaji u delu javnosti pomešani. Verujem da dijalog nema alternative”, poručio je on i pozvao vlast i opoziciju u Srbiji na otvoreni dijalog u evropskom duhu.

Povezani članci

Zelenović: Poslanici EP ohrabruju Šapčane da glasaju

EWB

Tači veruje u istorijski sporazum sa Beogradom naredne godine

EWB

Fon Kramon osudila vlasti u Srbiji, Vučić reagovao

EWB