fbpx
European Western Balkans
Politika

Jakovčić: Vlasti u Srbiji učinile niz pozitivnih koraka ka EU

Ivan Jakovčić; Foto: Euranet Plus

STRAZBUR – Hrvatski član Evropskog parlamenta Ivan Jakovčić ocenio je da su vlasti u Srbiji učinile niz pozitivnih koraka na putu ka članstvu u EU i da te korake treba uvažiti, ističući da Srbija zaslužuje jasnu i sigurnu evropsku perspektivu.

“Isto tako, napori Evropske komisije u podsticanju reformi nužnih za napredak u procesu pristupanja doprinose stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana. U tome Srbija ima važnu ulogu”, rekao je on na plenarnoj sednici EP o napretku Srbije na putu ka članstvu u EU.

Ovaj poslanik iz redova Istarskog demokratskog sabora (IDS) naglasio je da Srbija napreduje u ispunjavanju uslova za članstvo u EU, ali da na tom putu mora uložiti dodatne napore na polju pravosuđa, slobode medija, poštovanja prava manjina i regionalne saradnje.

Jakovčić je rekao i da Aleksandar Vučić zaslužuje čestitke na izboru za novog predsednika, ali je napomenuo da Unija treba da ukaže na činjenicu da je nakon njegovog izbora došlo do protesta građana Srbije.

“U takvim okolnostima pametna vlast otvoriće dijalog o spornim pitanjima”, istakao je.

Hrvatski član EP ukazao je i na moguće poteškoće u saradnji EU sa Srbijom u oblasti zajedničke bezbednosne politike.

“Većina građana Srbije podržava pristupanje EU, ali velika većina nije za ulazak u NATO. U tom kontekstu, usklađivanje bezbednosne politike između EU i Srbije biće veoma težak zadatak”, zaključio je Jakovčić.

Povezani članci

Petković: Viola fon Kramon opsesivno napada Aleksandra Vučića

EWB

Dačić: Tražio sam od evroparlamentaraca platforme Jeremića i Đilasa

EWB

Varhelji u Beogradu: Sprovoditi reforme paralelno sa investicionim planom

EWB