fbpx
European Western Balkans
Politika

Jakšić: Evropske integracije Srbije su ukinute

Boško Jakšić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici kao da se mnogo više plaše evropskih integracija, nego evropske izolacije, kojoj bi mogli da izlože Srbiju, ako nastave aktuelnu politiku, izjavio je FoNet-u  spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

U serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici, Jakšić je upozorio da veliki veliki broj građana Srbije ne razume opasnost kakva preti njihovoj budućnosti. On smatra da su evropske integracije Srbije ukinute, što zbog nedostatka politike proširenja unutar Evropske unije, “koja je u slepoj ulici”, što zbog ogromnog i uočljivog rasta evroskepticizma širom Srbije.

“Taj proces bi trebalo da bude stavljen na respirator, ali izgleda da tog aparata nema ni u Briselu, ni u Beogradu, a međuprostor je popunjen velikom količinom lepih fraza“, rekao je Jakšić.

Uz konstataciju da ima mnogo razloga za kritiku ponašanja EU prema Srbiji, on je ocenio da ono što vlast u Beogradu radi povodom Rusije, Kosova, regiona ili medija, ukazuje da evropski put postoji samo kao ucrtana linija na geografskoj karti koju Vučić drži negde u svom kabinetu.

“Približavanjem jeseni i zime, sve je manja verovatnoća da će sankcije Zapada protiv Moskve biti ukinute. Drugim rečima, Srbija će nastaviti putem koji je trasirala – udaljavanja od EU“, predvideo je Jakšić.

Što se tiče dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, on je ocenio da je EU, ako se govorilo da će aktivno raditi sa Vašingtonom, mogla učiniti mnogo više.

Kako je objasnio, sve se svodi na lepa obećanja o otvorenim vratima EU za Prištinu i Beograd, ali nema konkretnih poteza.

“Malo toga je iskorišćeno, uključujući razne instrumente na raspolaganju EU, kao što su novčani stimulusi ili pritisci“, izjavio je Jakšić. Prema njegovim rečima, “moglo bi da se kaže da se EU potpuno uklapa u ono što najviše odgovara glavnim protagonistima konflikta koji sede u Beogradu i Prištini, a to je status kvo”.

Povezani članci

RT Balkan ponovo pomaže vlastima u Srbiji diskreditovanjem nalaza stranih posmatrača o neregularnosti izbora

Sofija Popović

Srbija u Briselu – između aktivnog sagovornika i pasivnog posmatrača?

EWB

Doprinos Srbije evropskoj bezbednosti

EWB