fbpx
European Western Balkans
Politika

Jakšić: Novi bojkot političko samoubistvo, opozicija ima šansu u Beogradu

Boško Jakšić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Mislim da je najveći deo “bojkot opozicije“ shvatio da je bojkot obavio svoju funkciju na prošlim izborima i da bi ponavljanje bojkota bilo političko samoubistvo, izjavio je u intervjuu FoNetu novinar i kolumnista Boško Jakšić, koji se nada da opozicioni političari shvataju odgovornost koja stoji pred njima, posebno za beogradske izbore.

Ukoliko raštrkana opozicija propusti ovu šansu, upozorio je Jakšić u serijalu Kvaka 23, snosiće ogromnu odgovornost, jer se onda na političkoj sceni Srbije godinama neće stvoriti ni nova šansa, niti će doći do novih pomeranja.

On je ocenio da bi trebalo da se dogodi čudo da se opozicija dogovori da ide u jednoj koloni na parlamentarne izbore, a isto važi i za Beograd.

Kako je objasnio Beograd ima najveći potencijal i predstavlja veliku političku raskrsnicu na kojoj se nalazi Srbija.

“Ukoliko se ne stvori se jedna kolona, onda se ozbiljno smanjuju šanse za uspeh u Beogradu“, ukazao je Jakšić i predočio da je Beograd jedini realni teren na kojem opozicija može da pobedi.

Upitan da li to znači da ova generacija opozicionih političara na predstojećim izborima “trči poslednji krug“, Jakšić je odgovorio da su oni, što se njega tiče, “taj krug trebali da odtrče i ranije“.

Kao više nego problematičnu, Jakšić vidi i mogućnost da opozicija na predsedničke izađe sa jednim kandidatom, jer “oni nisu spremni da se dogovore i nađu neku vanstranačku ličnost od integriteta koja bi svojim autoritetom mogla da bude ozbiljan takmac Aleksandru Vučiću“.

On je, međutim, svestan da izbori na proleće sledeće godine neće biti fer i slobodni, u skladu sa standardima liberalne demokratije, već neka vrsta surogata.

U takvim okolnostima, Jakšić misli da je potrebno koncentrisati se na evroparlamentarce, kako bi izbori bili održani u skladu sa postojećim zakonskim propisima, uveren da oni ne mogu da odbiju da insistiraju na jednom takvom predlogu.

“Uporedo sa tim, neophodno je da se obezbedi i monitoring, ako ne sa evroparlamentarcima, onda bi predizborne i izborne procese morao da nadgleda OEBS, ali da ih prati u kontinuitetu“, naglasio je Jakšić.

Istovemeno, on napominje da je “dilema ili izbori ili ulica u suštini nametnuta alternativa“ i postavlja pitanje “da li neko zaista očekuje da će Vučić pod pritiskom ulice prihvatiti da nešto promeni i da neke ustupke“.

Na pitanje o tome da li Vučić i spoljnopolitičke poteze koje povlači na različitim stanama međunarodne scene koristi za unurašnju upotrebu, on je odgovorio da je “Vučić nesumnjivo ozbiljan političar, koji pažljivo planira sve svoje aktivnosti“.

Kako je istakao, Vučić još kapitališe na prostoru koji mu je najviše omogućila Angela Merkel, koja “jeste učinila ogromnu stvar za promociju Zapadnog Balkana na briselskoj agendi“.

„Ne zaboravimo, međutim, da su za “vreme Angele Merkel nastali i Kačinski, i Orban i Janša i Vučić“, podsetio je Jakšić i konstatovao da je tolerancija prema njihovoj autoritarnosti i nacionalizmu “tamna strana njene politike“.

U odgovoru na pitanje zašto Zapad uporno podržava Vučića, dok opoziciju ne smatra ozbiljnom alternativnom, on je uzvratio da “Zapad zaista smatra da je opozicija problematičnija od Vučića“, čemu je, u najvećoj meri, sama doprinela.

Kako je naglasio,  opozicija nije spremna da odgovori na mnoga pitanja oko kojih Zapad očekuje jasne odgovore, poput odnosa prema evropskim integracijama i rešavanju kosovskog problema.

“S druge strane, Vučić je poverenje u značajnoj meri stekao preko Angele Merkel, on je viđen kao garant stabilnosti, obećao je da će rešiti kosovski problem, poneo se vrlo korektno oko migrantske krize, a sada možda nudi rešenja i za vađenje litijuma“, nabrojao je Jakšić.

“To što on ne ispunjava obećanja i što Zapad ima jedan neshvatljiv stepen strpljenja prema tome, to ostaje misterija, ali se Jakšiću čini da se taj proces približava kraju. U koordinaciji sa američkom administracijom, EU sada na pijedestal stavlja pravnu državu i poštovanje svih mogućih sloboda, “što može da označi kraj ovog perioda tolerancije u kojem je naprednjačka vlast toliko dugo uživala i od čega se Vučić tako mnogo okoristio“, zaključio je Jakšić

Povezani članci

Dačić i Joksimović sa Mekalisterom

EWB

Manjinska politika u Srbiji: Veliki značaj, mali pomak

EWB

Plenković: Promovisanje evropskih vrednosti u interesu dveju država

EWB