fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Janjić: Unutrašnji dijalog je završen

Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Unutrašnji dijalog se urušio i nije doveo do ostvarivanja ciljeva koje je postavio Aleksandar Vučić, rekao je danas Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose na predstavljanju Petog izveštaja o monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, na kome je Forum radio uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Janjić podseća da je osnovni cilj unutrašnjeg dijaloga što šire uključivanje društvenih aktera radi postizanja konsenzusa, što nije ostvareno.

Prema Janjiću, unutrašnji dijalog je završen, neformalno kao što je i najavljen, i imao je dva aspekta.

Prvi aspekt jesu događaji u organizaciji radne grupe za unutrašni dijalog Kancelarije za KiM, kojih je bilo 29, i još 10 skupova iza kojih nije stala radna grupa, ali je u njemu učestvovala.

Drugi aspekt unutrašnjeg dijaloga jeste širi unutrašnji dijalog, u koji su se uključile političke stranke, civilno društvo i ostali.

“Jako teža proces tek predstoji vlasti u Srbiji, jer se ona našla pred rezultatom koji favorizuje status quo”, istakao je Janjić.

Kako je ideja podele Kosova nije dobila podršku na Zapadu, posledica je da je treća opcija, normalizacija odnosa, “zanemarena upravo u unutrašnjem dijalogu”, kaže Janjić.

Prema njemu, naš pregovarač nije dobio podršku čak ni iz vladajuće koalicije.

“Kompromis je Aleksandar Vučić najavio tačno, kao ono što ne smemo da izgubimo, ali da izgubimo ono što moramo. U pitanju su interesi koje bi trebalo zagovarati kroz nastavak dijaloga.

Janjić smatra da se treba odreći principa da je teritorija najvažnija, već se fokusirati na ljude.

“Krajnji cilj srpske zajednice je da se dođe do adekvatnih rešenja za održivi razvoj”, istakao je Janjić.

Povezani članci

“Pristupanje EU će biti zasnovano na povezanosti, vladavini prava i pomirenju”

EWB

Odbor za evropske integracije usvojio Vladin izveštaj o prvih šest meseci pregovora Srbije sa EU

EWB

Šta su najvažniji problemi u poglavljima 23 i 24: Državi bitna forma, ne i suština reformi

Marija Stojanović