fbpx
European Western Balkans
Politika

Janković o sastanku sa Mekalisterom: Nisam u mogućnosti da prisustvujem

BEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister dolazi sutra u zvaničnu posetu Beogradu. On bi tokom svoje dvodnevne posete trebalo da se se sastane sa predstavnicima opozicije.

Kako je ranije najavljeno, prisustvo na sastanku su potvdili potvrdili Boris Tadić (SDS), Dragan Šutanovac (DS), Saša Radulović (DJB) i Čedomir Jovanović (LDP), dok su Vuk Jeremić i Saša Janković (PSG) su poručili da nisu u mogućnosti da prisustvuju sastanku.

Pojedini mediji su taj potez Jankovića i Jeremića iskoristili da ukažu na to da su ljuti na Evropsku uniju zato što podržava Aleksandra Vučića.

Međutim, Janković je istakao da je da je već ranije prihvatio obaveze van Beograda.

„Nije korektno ni prema gospodinu Mekalisteru, a ni prema meni, praviti od toga ono što nije“, objasnio je Janković za Politiku i dodao da je na raspolaganju za svaku buduću saradnju i sastanak sa Mekalisterom, ali i drugim evropskim zvaničnicima, bilo gde.

Prema planu boravka izvestioca EP za Srbiju u Beogradu, Dejvid Mekalister bi u četvrtak prvo trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tom sastanku bi trebalo da prisustvuje i novoimenovani ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

Zatim slede odvojeni razgovori Mekalistera sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, prvim zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Izvestilac EP za Srbiju očekuje razmenu mišljenja i sa šeficom pregovaračkog tima Srbije Tanjom Miščević i njenim saradnicima, kao i članovima Odbora za evropske integracije u Parlamentu Srbije.

Povezani članci

Izveštaj Stejt departmenta nepovoljno o medijskim slobodama i izbornim uslovima u Srbiji

EWB

Grenel: Lažna vest je da su SAD otvorene za pregovore o razmeni teritorija

EWB

Finsko predsedavanje EU: Daljina (ni)je bitna

EWB