fbpx
European Western Balkans
Politika

Janković u Briselu razgovarao sa evropskim poslanicima

BRISEL/BEOGRAD – Saša Janković je u utorak i sredu boravio u Briselu, gde je imao niz sastanaka u Evropskom parlamentu sa poslanicima i savetnicima u toj instituciji. Sagovornike je interesovala situacija u Srbiji nakon predsedničkih izbora, kao i protesti i politički planovi Jankovića i pokreta koji predvodi.

Janković je u Briselu istakao da vlast u Srbiji gubi poverenje građana, da se održava reklamirajući lažnu stabilnost, nauštrb dobrobiti stanovništva i odnosa sa narodima regiona koje preko svojih medija podriva.

On je takođe ocenio da su protesti u Srbiji izraz autentične volje ljudi koji traže institucije, poštovanje zakona, pravdu i ljudsko dostojanstvo, a protive se diktaturi. Janković je tom prilikom objasnio da je politička organizacija koja je nastala tokom predsedničke kampanje postojeća, stvarna alternativa autokratskom režimu i organizuje se širom Srbije na platformi društvene pravde i vladavine prava.

Sagovornicima u Briselu Janković je skrenuo pažnju i na činjenicu da građani Srbije gube poverenje u institucije EU zbog njihovog povlađivanja režimu u Srbiji koji ruši sve vrednosti na kojima su sazdane Srbija i Evropa.

Tokom posete Briselu, razgovarao je sa potpredsednicom Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, potpredsednikom Grupe Naprednog saveza socijalista i demokrata (S&D) Jozefom Vaidenholcerom, predsednikom grupe Savezeza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Hansom Van Balenom, poslanicima u Evropskom parlamentu Tanjom Fajon, Sorajom Post, Igorom Šoltesom, Jozom Radošom, Ivom Vajglom, Ivanom Jakovčićem i drugima.

Janković je razgovarao i sa savetnicima za spoljne poslove, odbranu i bezbednost u kabinetu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija i više parlamentarnih grupa, koji su mu ponudili saradnju i pomoć.

Povezani članci

Ko će biti novi predsednik Odbora za EU integracije?

EWB

Za godinu dana Vlada usvojila 27% planiranih propisa u okviru EU integracija

EWB

Pisonero: Očekuje se da Srbija ispuni obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

EWB