fbpx
European Western Balkans
Politika

Janković: Unutrašnji dijalog o Kosovu je farsa

NOVI SAD – Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je da njegov pokret ne učestvuje u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, smatrajući da se radi o farsi.

Kako tvrdi, cilj tog dijaloga je donošenje odluka na koje je Vučić pristao u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Prema njegovom mišljenju, Srbija suštinski izgubila Kosovo tokom devedesetih godina a sada se treba usredsrediti na ostvarivanje ljudskih prava na Kosovu.

Dodao je da su tu i imovinska prava, koja se moraju rešiti.

“Naša istorijska i kulturna nasleđa moramo da osiguramo. Onog momenta kad bi Srbija imala faktičku mogućnost da garantuje integritet svojih kulturno istorijskih spomenika tada ne bi bilo problema da za sve ono što nije deo srpske istorije, da za to, na teritoriji Kosova odgovara vlast u Prištini”, kazao je sinoć Janković.

Upitan da prokomentariše to što se manastiri Gračanica i Dečani navode kao kosovska baština, Janković kaže da je “na Srbiji da dokaže da to nije tako”.

Dodaje da se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ne može prihvatiti dok se to ne dokaže.

Upitan da li će Kosovo biti izbačeno iz preambule Ustava Srbije, on je kazao da je suštinsko pitanje da li ta preambula ima pravno obavezujući karakter.

Lider PSG smatra da je EU licemerna prema Srbiji i da jedno govori u javnosti a drugo daleko od očiju javnosti.

Prema njegovim rečima, predstavnici EU dolaze i iznenađuju se napretkom Srbije javno, a onda na sastancima kažu: “Da,da, vidimo mi o čemu se radi, ali znate, ako to eventualno javno kažemo, onda može doći do destabilizacije, pa ćemo se baviti stabilokratijom”.

Povezani članci

Srbija ponovo jedina iz regiona koja se nije uskladila sa merama EU protiv Rusije

EWB

Počela primena Zakona o sprečavanju korupcije

EWB

Rasprava u Evropskom parlamentu o izborima u Srbiji u sredu

EWB