fbpx
European Western Balkans
Društvo

Javna rasprava – Kako menjati ustav?

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Evropski pokret u Srbiji (EPuS) organizuje javnu raspravu Kako menjati ustav? povodom predstavljanja predloga praktične politike Neophodnost izmene odredaba Ustava Srbije o načinu njegove promene u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji. Autorka papira je prof. dr Jelena Jerinić sa Pravnog fakulteta Union, a rasprava će biti održana u ponedeljak, 15. maja na Pravnom fakultetu Univerziteta Union sa početkom u 15.30 časova.

Na javnoj raspravi će govoriti Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji, prof. dr Jelena Jerinić sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, prof. dr Violeta Beširević sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union i prof. dr Tanasije Marinković sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Namera organizatora je da ovim skupom predlože javnosti i odlučiocima konkretno rešenje za promenu Ustava Srbije u sklopu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji. Organizatori rasprave smatraju da postoji saglasnost da će Ustav Srbije biti menjan bar dva puta u tom procesu, kao i da će složeni postupak za promenu Ustava usporiće ili produžiti period potreban za izmene u vezi sa pristupanjem, ali i bilo koju drugu izmenu Ustava koja se smatra neophodnom. Zbog toga je potrebno izmeniti odredbe Ustava o njegovoj reviziji, bilo u okviru preporučene totalne revizije Ustava, bilo zajedno sa prvim izmenama pojedinačnih odredaba.

Javni događaj se organizuje u okviru projekta Promene ustava na putu ka EU koji finansijski podržava ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji u okviru MATRA programa Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.

Povezani članci

Predstavljene nove mere za bolju zaštitu prava potrošača

EWB

Zabrinjava nizak nivo usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU

EWB

Bolje izveštavanje nužno za razvoj Berlinskog procesa

Marina Zec