fbpx
European Western Balkans
Društvo

Javna rasprava – Kako menjati ustav?

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Evropski pokret u Srbiji (EPuS) organizuje javnu raspravu Kako menjati ustav? povodom predstavljanja predloga praktične politike Neophodnost izmene odredaba Ustava Srbije o načinu njegove promene u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji. Autorka papira je prof. dr Jelena Jerinić sa Pravnog fakulteta Union, a rasprava će biti održana u ponedeljak, 15. maja na Pravnom fakultetu Univerziteta Union sa početkom u 15.30 časova.

Na javnoj raspravi će govoriti Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji, prof. dr Jelena Jerinić sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, prof. dr Violeta Beširević sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union i prof. dr Tanasije Marinković sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Namera organizatora je da ovim skupom predlože javnosti i odlučiocima konkretno rešenje za promenu Ustava Srbije u sklopu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji. Organizatori rasprave smatraju da postoji saglasnost da će Ustav Srbije biti menjan bar dva puta u tom procesu, kao i da će složeni postupak za promenu Ustava usporiće ili produžiti period potreban za izmene u vezi sa pristupanjem, ali i bilo koju drugu izmenu Ustava koja se smatra neophodnom. Zbog toga je potrebno izmeniti odredbe Ustava o njegovoj reviziji, bilo u okviru preporučene totalne revizije Ustava, bilo zajedno sa prvim izmenama pojedinačnih odredaba.

Javni događaj se organizuje u okviru projekta Promene ustava na putu ka EU koji finansijski podržava ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji u okviru MATRA programa Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.

Povezani članci

Farbici: EU donirala Srbiji 80 miliona evra od početka migrantske krize

EWB

Fabrici: Dan Evrope prilika da se istakne važnost mira i trajnog pomirenja

EWB

I pred napretka u uslugama javne uprave, do konačnog rezultata još dug put

EWB