fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Javne nabavke u Srbiji manje konkurentne u odnosu na najmanje konkurentne zemlje EU

Kragujevac; Foto: Facebook / Grad Kragujevac

KRAGUJEVAC – Konkurencija u postupcima javnih nabavki u Srbiji i dalje je na nezavidnom nivou i najniža je u regionu zaključak je analize „Konkurencija u javnim nabavkama“, koju je izradilo Udruženje ponuđača Srbije iz Kragujevca.

Slobodno delovanje konkurencije je jedno od najvažnijih obeležja razvijenog i efikasnog sistema javnih nabavki, navodi se u analizi.

„Ključna načela javnih nabavki, poput transparentnosti i nediskriminacije u funkciji su ostvarivanja šireg cilja, a to je obezbeđivanje pune konkurencije u postupcima javnih nabavki“, navode iz Ponuđača Srbije.

Takođe istaknuto je i da neadekvatna primena zakonskih odredbi od strane aktera u postupcima javnih nabavki dovela je do nepoverenja u celokupan sistem javnih nabavki u Srbiji, o čemu svedoči nizak prosečan broj ponuda po postupku.

„Podaci iz izveštaja uprave za javne nabavke od 2011. do prve polovine 2019. godine pokazuju da je 2019. godine zabeležen najniži prosečan broj javnih nabavki u Srbiji – 2,2“, navodi se u analizi.

Da Srbija stoji lošije u odnosu na zemlje u okruženju govori činjenica da je u Crnoj Gori prosečan broj javnih nabavki u 2018. godini bio 3,14, u Hrvatskoj 2,8, a 2,5 u Srbiji.

Jedan od važnih pokazatelja intenziteta konkurencije u postupcima javnih nabavki, Ponuđači Srbije navode i učešće ugovora za koje je pristigla samo jedna ponuda, a tu Srbije stoji lošije i od zemalja Evropske unije sa najvećim udelom.

„Na osnovu poslednjih podataka koji su objavljeni na sajtu Evropske komisije, možemo uočiti zastupljenost ugovora sa jednim ponuđačem za 2018. godinu u zemljama koje su poslednje pristupile EU – Rumunija 34%, Bugarska 32% i Hrvatska 25%“, navodi se i dodaje da  je u Srbiji u čak 55% slučajeva pristigla samo jedna ponuda.

„U velikom broju postupaka javnih nabavki prisutno je prilagođavanje uslova u konkursnoj dokumentaciji od strane javnih institucija kao naručioca, tako da može učestvovati samo jedan ponuđač“, navodi se u analizi.

U analizi je zaključeno da ukoliko bismo na adekvatan način sprovodili politiku konkurencije, to bi doprinelo unapređenju ekonomske efikasnosti tržišnih aktera i poboljšalo raspodelu resursa, što bi povoljno uticalo na privredni rast i produktivnost aktera na tržištu.

„Ključni preduslov za ostvarivanje efikasnog i nediskriminatornog sistema javnih nabavki jeste poštovanje Zakona o javnim nabavkama, odnosno uspostavljanje odgovornosti i kontrole u javnim nabavkama“, navodi se u analizi.

Celokupnu analizu možete pročitati OVDE

Članak je napisan u okviru projekta „Pripremi se za učešće“ sprovode CEP, NALED i portal European Western Balkans, uz podršku Evropske komisije, sa fokusom na proučavanje ekonomskih pitanja u procesu pristupanja Srbije EU i aktivno uključivanje organizacija civilnog društva u pregovore o pristupanju u odabranim ekonomskim poglavljima.

Povezani članci

Srbija ipak nedovoljno ekonomski pripremljena za članstvo – umereno spremni zauvek?

EWB

Evropska komisija predlaže fleksibilnija pravila za robu iz Srbije i drugih zemalja

EWB

Srbija pala za osam mesta na listi Indeksa otvorenosti budžeta

EWB