fbpx
European Western Balkans
Društvo

Stojanović Gajić: Javnost treba da bude upoznata sa konkretnim rezultatima

Diskusija o predlogu revidiranog Akcionog plana za poglavlje 24; Foto: Twitter / @bezbednost_org

BEOGRAD – Dobar deo predloga koji su podnele organizacije civilnog društva nalazi se u revidiranom Akcionom planu za poglavlje 24 koji je izradila Pregovaračka grupa, a da bismo pokazali da smo spremni da zatvorimo poglavlje moramo pokazati rezultate koji se tiču promena, smatra koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 24 Sonja Stojanović Gajić.

Ona dodaje da su sastanci Nacionalnog konventa jedine sednice gde se može čuti o svim postignutim rezultatima, a to je potrebno kako bi javnost imala uvid u konkretne rezultate.

Jedan od predloga koji je usvojen jeste izveštavanje o reformi policijske strukture. Akcioni plan o poglavlju 24 ima deo o izveštavanju reformi unutar policije, a predloženo je i da se nastavi sa izveštavanjem o samoj reformi policije, o tome kako se ljudi zapošljavaju u policiji, da li imamo racionalnu strukturu odnosno dovoljan broj policajaca, jer je to preduslov za dalji rad specijalizovanih jedinica.

“Predlagali smo i da se već sada u reviziji obaveštava o rezultatima, a ne o prelaznim merama. Treba pokazati rezultate koji se tiču promene, a ne samo proces, ako hoćemo da pokažemo da želimo zatvoriti poglavlje”, ističe Stojanović Gajić.

S tim u vezi ona pita zašto ti rezultati ne bi bili dostupni svima i dodaje da se među predlozima našao i onaj koji se tiče evaluacije o postignutim rezultatima.

“Odgovor koji smo dobili jeste da u novom kontekstu to može uraditi samo EU u sklopu izveštaja o napretku”, kaže koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 24.

Sa druge strane predlozi koji se odnose na aktivnosti sa susedima, saradnja srpskih organa sa organima na Kosovu, pitanje pravne pomoći i policijska saradnja nisu usvojeni. U tom pogledu je važno znati i sledeći korak kako bi Srbija ispunila sve predloge i mogla da razgovara o članstvu, zaključuje Stojanović Gajić.

Miščević: Sledeći korak je slanje sređenog dokumenta na prvo mišljenje

Sledeći korak biće slanje preoblikovanog, sređenog i prevedenog Akcionog plana koji je preveden na engleski jeziku na prvo mišljenje u Brisel, objašnjava šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

“Koliko dugo će trajati njihovo čitanje ne znamo, ali dalju verziju nećemo poslati bez razgovara sa Radnom grupom Nacionalnog konventa. Očekuje nas i godišnji izveštaj o napretku naše države”, objašnjava Miščević, ističući da se izveštaji o ovom i poglavlju 23 objavljuju na tri meseca.

Govoreći o revidiranom akcionom planu za Poglavlje 24 (pravda, sloboda i bezbednost), šefica pregovaračkog tima kaže da Srbija treba pre svega da ima realan i ostvariv plan za dostizanje pravde, podsećajući na niz društvenih promena od pisanja prve verzije plana poput migracione krize.

Ona dodaje da je uspostavljena dobra saradnja sa Radnom grupom za ovo poglavlje i napominje da je ovo trenutak koji je omeđen prelaznim merilima.

Lazarev: Akcioni plan pretrpeo velike promene

Šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 24 Zoran Lazarev napominje da je Akcioni plan pretrpeo velike promene. Podseća da je u okviru revidiranog akcionog plana za ovo poglavlje usvojena nova metodologija usaglašena sa predstavnicima Evropske komisije.

Godina 2018. je bila ključna godina za reforme MUP-a, koje su  javne i transparentne, ističe Lazarev.

“Činjenica jeste da je 88 odsto planiranih aktivnosti ispunjeno iz poslednjeg izveštaja, što je odredilo pravac ovog Akcionog plana za poglavlje 24. Većina prelaznih merila je ispunjeno te se očekuje zatvaranje poglavlja”, objašnjava Lazareva.

Govoreći o predlozima organizacija civilnog društva, on ističe da je prihvaćeno 59 predloga, dodajući da je metodologija svima dostupna, jasna, precizna i kvalitetna.

Kada je reč o sledećem koraku to je usaglašavanje teksta sa Komisijom, a u drugoj fazi će se dostaviti na mišljenje kada se vrati revidiran dokument.

Lazarev se osvrnuo i na nekoliko stvari koje su uspostavljene poput Centra za digitalnu forenziku, kojim je definisan krug nadležnosti Kriminalističke jedinice, potom vladina Kancelarija za trgovinu ljudima. Na polju migracija uspostavljena je granična saradnja sa državama susedima, radi se na smanjenju stope kriminaliteta. Lazarev ističe i da se promene vide i na polju borbe protiv terorizma, navodeći da je jedna od novina i formiranje Nacionalnog koordinatnog tela za borbu protiv terorizma kako bi se efikasnije sprovodila Nacionalna strategije za borbu protiv terorizma.

„Promene nastavljamo da radimo u skladu sa našim potrebama ali vodimo računa i o pristupnom procesu”, kaže Lazarev.

Na sastanku Pregovaračke grupe za poglavlje 24 i Radne grupe Nacionalnog konventa za EU za poglavlje 24 je zaključeno da je jedna od osnovnih novina i usaglašavanje srpskog zakondavstva sa pravnim tekovinama EU do kraja 2021. godine i pomeranje rokova za neispunjenje aktivnosti do tog roka.

Povezani članci

Sastanak NKEU: Izgraditi bolje administrativne kapacitete

EWB

[BSF] Vrata EU nisu zatvorena, ali je potrebno ispuniti sve kriterijume

Tanjug

Predstavljen Alarm izveštaj o vladavini prava: Reforme na papiru, u praksi bez značajnih poboljšanja

EWB