fbpx
European Western Balkans
Politika

Jelsta: Želeli bismo da vidimo snažniju posvećenost principima EU

Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, Jorn Jelsta; Foto: Goran Zlatković

BEOGRAD – “Srbija definitivno pripada političkom Zapadu, ali želeli bismo češće da vidimo snažnije izjave u tom pogledu, snažniju posvećenost vrednostima i principima Evropske unije”, rekao je za Danas ambasador Norveške u Srbiji Jorn Jelsta.

On je izrazio nadu da Srbiju neće zahvatiti umor od reformi, jer bi to uticalo na dalji napredak Srbije na putu a EU.

“Poglavlja koja se otvaraju oličavaju vrednosti koje jedno društvo guraju napred, čine ga stabilnijim, efikasnijim, bolje se koriste resursi i postavljaju osnove za održivi ekonomski rast. Voleo bih da vidim da to ne bude u javnom diskursu toliko povezano sa tim šta će Brisel reći ili zahtevati, već šta ovde u Srbiji želite kroz 10, 20 ili 30 godina”, rekao je Jelsta.

On je dodao da ukoliko nacionalni interes postavlja izvesne zahteve, partije širom političkog spektra trebalo bi da nađu oko toga konsenzus i zajednička rešenja.

Na pitanje kako vidi položaj nezavisnih medija i civilnog društva u Srbiji, Jelsta je poručio da bi Srbija trebalo da poboljša dosta toga kako bi se približila modelu njegove zemlje.

“Morali biste dosta toga da poboljšate da biste dostigli nordijski model. Ipak, uočavam napredak na mnogim nivoima i programima sa civilnim društvom. U Norveškoj i drugim nordijskim zemljama nevladine organizacije su strateški partneri političkim odlučiocima. Politika takođe postavlja mostove ka civilnom društvu, što građane čini aktivnim i posvećenim”, rekao je Ambasador Norveške u Srbiji.

On naglasio da postoje inicijative za borbu protiv korupcije, ali da na političkom nivou on ne vidi napredak.

“Znam da postoje inicijative za borbu protiv korupcije, vidim prema izveštaju Evropske komisije da ima nešto napretka, makar na ograničenom nivou. Na političkom nivou ne vidim napredak. Da bi bilo rezultata, ključne su presude, nisu dovoljne samo istrage”, poručio je on.

Norveška godinama pomaže zdravstvenom sistemu Srbije, a Jelsta je podsetio na to da je Norveška u ranoj fazi epidemije alocirala sredstva na ono što je potrebno Srbiji.

“Obezbedili smo sofisticiranu medicinsku opremu za Srbiju i to sa našim kolegama iz Evropske unije, i moram da priznam da sam srećan što smo opremu zdravstvenom sistemu uspeli da isporučimo u kratkom roku”, rekao je Jelsta.

Norveška pomaže zapošljavanje u Srbiji

Kraljevina Norveška kroz projekat “Norveška za vas – Srbija” sa 510.000 evra podržava sedam projekata koji će pomoći zapošljavanju 82 mladih u Srbiji kroz unapređenje poslovnog okruženja u manje razvijenim područjima, saopštili su danas Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS) i projekat Norveška za vas, prenosi FoNet. 

Ti projekti su, kako se navodi u saopštenju, odabrani u okviru javnog poziva, sprovedenog od 20. januara do 13. marta 2020, čiji je cilj da doprinese zapošlјavanju mladih i socijalnom uklјučivanju ugroženih i marginalizovanih grupa kroz unapređenje poslovnog okruženja.

Suština projekata je da lokalna preduzeća učini održivijim i konkurentnijim i zaposli više mladih uz podršku koju pružaju korisničke organizacije, a sve aktivnosti ovih projekata biće sprovedene do septembra 2021. godine.

“Visoka nezaposlenost mladih smanjuje njihovu uključenost u društvo, podstiče migracije van Srbije, kao i iz ruralnih u urbane sredine u zemlji, ostavljajući pojedine delove Srbije bez mogućnosti za razvoj i napredak”, rekao je norveški ambasador u Srbiji Jorn Jelstad.

On je rekao da ga raduje mogućnost da se kroz te projekte doprinese zapošljavanju u manje razvijenim područjima, naročito mladih i osoba iz ranjivih grupa.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta ambasade Kraljevine Norveške je ekonomski razvoj Srbije zasnovan na inovacijama i stvaranju radnih mesta.

Odabrani projekti pružaće podršku malim i srednjim preduzećima u oblastima proizvodnje hrane, poljoprivrede, metalurgije i turizma kroz nabavku opreme i usluga, obuke, uvođenje sertifikata, čime će unaprediti njihovu konkurentnost i omogućiti otvaranje 82 nova radna mesta.

“Tokom javnog poziva, primili smo više od 40 prijava različitih organizacija koje pružaju podršku poslovanju, a finansiranje je odobreno za najbolje predloge koji će doneti konkretne koristi u manje razvijenim delovima Srbije. Vrednost podrške Kraljevine Norveške iznosi od 35.000 do 90.000 evra po projektu”, rekla je v.d. menadžerke projekta “Norveška za vas – Srbija” Milica Došenović.

Povezani članci

Grošelj: Srbija je zemlja u kojoj ne funkcionišu temeljni principi demokratije

EWB

Šutanovac pisao EU o gašenju Vanjskih, Brnabić: Država ne može da finansira lokalne medije

EWB

Borisov: EU ne treba da strahuje od proširenja na Zapadni Balkan

EWB