fbpx
European Western Balkans
Politika

Jeremić u autorskom tekstu za Euractiv: Vučićev režim aktivno ruši osnovne principe demokratije

Lutovac, Stefanović, Jeremić, Zelenović i Obradović; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – “Bojkot Vučićevih sramnih izbora na svim nivoima od strane jedinstvenog fronta glavne demokratske opozicije u Srbiji jedini je častan i praktičan smer akcije”, piše lider Narodne stranke, članice Saveza za Srbiju Vuk Jeremić, u autorskom tekstu za Euractiv. 

Jeremić napominje da demokratija u Srbiji jeste pod napadom, kao što je naslov autorskog teksta Aleksandra Vučića za Euractiv, ali da je on taj koji je njen napadač, a ne branilac.

„Njegov režim aktivno ruši osnovne principe demokratije, ne zalažući se za njih. Bukvalno svaka rečenica njegovog teksta, kao i većina njegovih javnih obraćanja je potpuno lažna ili namerno netačna. Na primer, Vučić očigledno laže u pisanju da se javni dug Srbije neprestano smanjuje“, navodi Jeremić.

Serbian democracy is under attack, indeed


Lider Narodne stranke podseća da je činjenica da se između kraja decembra 2018. i kraja novembra 2019. dug povećao za gotovo 1,2 milijarde evra, da je javni dug Srbije od trenutka kada je lider Sprske napredne stranke Aleksandar Vučić došao na vlast, u leto 2012, porastao za najmanje 8,2 milijarde evra.

„Vučić tvrdi da, zagovarajući bojkot predstojećih izbora, opozicija Srbije bi mogla uskratiti osnovno demokratsko pravo na političku zastupljenost istinskih glasača srpske opozicije. Ipak istovremeno on tvrdi da smo ‘lideri bez sledbenika’. Ovo postavlja očigledno pitanje: kako možemo uskratiti pravo političkog predstavljanja našim sledbenicima ako ih nemamo?“, piše Jeremić.

On naglašava da je smanjivanje parlamentarnog praga sa pet na tri odsto ozbiljno kršenje Kodeksa dobre praske u oblasti izbora, koji je 2018. godine izdala Venecijanska komisija, a koji kaže da osnovni elementi izbornog zakona, posebno sam izborni sistem ne bi trebalo da budu menjani manje od godinu dana pre izbora.

„Vučić je ovu odluku doneo tek nakon što je postalo jasno da će srpska demokratska opozicija ostati na putu svoje opredeljenosti da bojkotujemo ove sramotne izbore“, piše Jeremić dodajući da je smanjenje cenzusa Vučićeva najnovija strategija za stvaranje, uklanjanje ili podupiranje političkih pokreta i partija koje služe kao njegova marionetska opozicija.

On ističe da je Vučić pod ogromnim pritiskom EU, krajem prošle godine pokrenuo sramotni dijalog koji je namenjen isključivo umanjivanju rastućih kritika na izborne uslove u Srbiji. Prema njegovom mišljenju, Vučić prezrivo tvrdi da ne želi da utiče na predstojeći izveštaj o ovom pitanju koji će izraditi Radna grupa za saradnju sa OEBS-om i ODHIR-om, na čijem čelu je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

„Stefanović spada u trojku ministara iz Vlade koji bi davno bio smenjen sa javne funkcije u bilo kojoj zemlji u kojoj se osnovni etički standardi odgovornosti shvataju ozbiljno i vladavina zakona se zapravo praktikuje“, navodi Jeremić u autorskom tekstu za Euractiv.

Jeremić podseća na izveštaj Fridom Hausa koji Srbiju ne kvalifikuje više kao slobodnu zemlju, te da je direktna posledica Vučićevog galopirajućeg despotizma gubitak nade za bolju budućnost ljudi, o čemu svedoče alarmantno visoke stope iseljavanja.

„Stotine hiljada građana Srbije – većina njih su mladi i obrazovani – napustilo je zemlju od kada je došao na vlast pre više od 8 godina, a MMF je projektovao da smo na putu da izgubimo 20% naše radne snage u naredne tri decenije“, piše Jeremić, dodajući da građani Srbije imaju i manje dece nego ikada ranije u istoriji, uključujući i tokom oba svetska rata.

Povezani članci

Tahiri odbacila mogućnost ulaska Rusije u dijalog Beograda i Prištine

EWB

Fabrici: Članice EU odlučuju o poglavljima

EWB

Srbija ispunila više od polovine preporuka ocenjuje GREKO

EWB