fbpx
European Western Balkans
Politika

Jeremić u tekstu za Euractiv: EU treba da utiče na Vučića da prihvati pregovore s opozicijom

Vuk Jeremić; Foto: Narodna stranka

BRISEL – Evropske institucije treba da što pre, uz punu podršku država članica EU, svom snagom moralnog i političkog uticaja obavežu vlast Aleksandra Vučića na sveobuhvatne pregovore sa srpskom opozicijom pod okriljem EU, koji bi se zasnivali na hitnoj obnovi medijskih sloboda u državi, napisao je u autorskom tekstu za portal Euractiv Vuk Jeremić.

Strateški cilj ovih pregovora, kako je napisao, bi bio uspostavljanje detaljnih i merljivih uslova za istinski slobodne i fer izbore, koji bi trebalo da budu održani što pre, u skladu sa najvišim evropskim standardima i uz posmatranje misije OEBS-a.

“Što pre do toga bude došlo, to će pre Srbija početi da izlazi iz sve dublje političke krize, obnavljajući svoju demokratiju i evropski put”, dodao je Jeremić.

On je napisao da bi snažan, praktičan i javni odgovor lidera Evrope – nadograđujući temelje koji su postavili iskreni napori pojedinih evropskih poslanika početkom ove godine – možda bi i dalje mogao doprineti preokretu prilika u Srbiji.

“Nema vremena za gubljenje, jer od ovoga sada zaista zavisi reputacija EU”, napisao je Jeremić.

“Do sada bi trebalo da bude bolno očigledno da Vučićev galopirajući despotizam i sramotni dokazi o nasilju, podvalama, dvoličnostima i lažima predstavljaju anatemu demokratskim vrednostima na kojima je utemeljena. Njegov režim ne može i neće postići regionalno pomirenje niti će Srbiju približiti EU”, istakao je on.

Prema Jeremiću, razog zašto mnoge evropske vlade i institucije i dalje tolerišu Vučićev režim zasniva se na dva faktora – oceni da je on faktor regionalne stabilnosti i, kako tvrdi Jeremić, njegovom tajnom obećanju da će priznati kosovsku deklaraciju o nezavisnosti iz februara 2008. godine.

“Rezultati u stvatnosti su jasni za obe tačke: Vučić je vodio regionalnu politiku koja je dovela do najvišeg stepena bezobrazluka i nepoverenja između Beograda i susednih prestonica u bilo kom trenutku od kada su pištolji utihnuli pre više od dvadeset godina. Što se tiče pregovora o budućem statusu Kosova, Vučić je uspeo da uspešno zamajava međunarodnu zajednicu osam godina, u tajnoj koordinaciji sa svojim kolegom iz Prištine Hašimom Tačijem, koji je nedavno optužen za ratne zločine”, napisao je Jeremić.

On se osvrnuo i na, kako je napisao, šokantne nedavne snimke brutalnosti srpske policije, bez presedana u savremenoj Evropi, proširili su se po svetu.

“Naslovi širom kontinenta i širom sveta potvrđuju ono što je svaki posmatrač Balkana godinama znao: demokratija u Srbiji je talac režima predsednika Aleksandra Vučića”, stoji u tekstu.

Povezani članci

Održan sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU

EWB

Vuksanović: Kritikovanjem EU i promovisanjem Kine Beograd nastavlja politiku balansiranja

Sandra Maksimović

Predlog o dijalogu u Narodnoj skupštini: Prva faza pre izbora, druga nakon njih

EWB