fbpx
European Western Balkans
Politika

Jevtić: EU najznačajniji partner Ministarstva za povratak

Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay
Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay

PRIŠTINA – Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je danas da je EU najznačajniji partner Ministarstva, a da Zajednicu srpskih opština treba formirati zbog života, a ne politike, tokom sastanka sa šeficom kancelarije EU na Kosovu, Natalijom Apostolovom.

Na sastanku su razgovarali o temama važnim za povratak Srba na Kosovo, konkretno nastavku projekta RRK/PRK, poboljšanju položaja Srba i drugih nevećinskih naroda na Kosovu, formiranju ZSO, rešavanju pitanja uzurpirane imovine, kao i o prioritetima Ministasrtva za zajednice i povratak i kancelarije EU koji će doprineti rešavanju važnih pitanja za sve građane Kosova.

Jevtić se zahvalio Apostolovoj na dosadašnjoj pomoći EU u procesu povratka i reintegracije raseljenih kao i stabilizaciji zajednica.

On je naveo da Ministarstvo na čijem je čelu sa EU realizuje jedan od najznačajnih i najuspešnijih projekata, a to je projekat RRK/PRK.

Naglasio je da će RRK5/PRK5 projektom mnoge porodice koje su interno raseljene dobiti krov nad glavom na Kosovu, a samim tim i šansu da se vrate i žive na svom Kosovu.

Kao vrlo važno istaknut je projekat zatvaranja kolektivnih centara na Kosovu, projekat koji za cilj ima konačno rešavanje statusa svih porodica koje se danas nalaze u smeštaju koji ne pruža kvalitetne uslove za život.

Jevtić je Apostolovoj preneo da Srbi i drugi nevećinski narodi na ovim prostorima imaju mnogo problema, ali da će ministarstvo na čijem je čelu uložiti napore da se ti problemi rešavaju jedan po jedan.

Kako bi se problemi rešavali potrebno je da se uključe i druge institucije, i podrška i pomoć Kancelarije EU na Kosovu je itekako važna i značajna.

Dvoje zvaničnika su se složili da je potrebno što pre formirati Zajednicu srpskih opština, jer ovo pitanje ne sme biti predmet političkih prepucavanja već da se ono rešava zbog života običnih građana.

Jevtić je posebno naglasio da ZSO treba da se formira na način kako je to dogovoreno i potpisano u Briselu.

Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je rekla da će Jevtić i Ministarstvo imati podršku kancelarije EU na Kosovu u rešavanju svih bitnih pitanja o kojima je danas razgovarano, navadeno je u saopštenju.

Povezani članci

Srbija juče nije otvorila klaster 1 u pregovorima sa EU, izjave premijerke i ministarke neprecizne

EWB

Haradinaj: Zbog poređenja Kosova i Katalonije teže do ZSO

EWB

Međak: Izveštaj Evropske komisije o Srbiji je upozorenje pred isključenje

EWB