fbpx
European Western Balkans
Region

Ji: Balkan se suočava sa ozbiljnim izazovima

Brajan Hojt Ji; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

VAŠINGTON – Balkan se suočava s ozbiljnim izazovima, unutrašnim i spoljnim pretnjama koje, ako budu zanemarene mogu imati teške posledice na zapadni Balkan, Evropu i Sjedinjene Američke Države, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji.

Na saslušanju u Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata, Ji je govorio na sesiji Potkomiteta za Evropu posvećenoj „jačanju demokratije te sprečavanju negativnih stranih uticaja u jugoistočnoj Evropi“.

Sesijom je predsedavao senator Ron Džonson.

“Unutrašnje slabosti su učinile Zapadni Balkan ranjivim na spoljne uticaje. Slabe institucije, manjak vladavine prava, loše upravljanje neslobodni mediji te korupcija su prisutni u regiji. To ugrožava mlade demokratije i otvara prostor destabilizirajućim akterima, uključujući nasilne ekstremiste, organizirane kriminalne grupe i zemlje koje žele negativan uticaj, poput Rusije”, rekao je Ji.

Pohvalio je sve države regije koje su partneri SAD-a u borbi protiv terorizma, ali je upozorio na slabosti institucija i korupciju, gde je kao primer naveo Makedoniju i BiH.

“Nacionalistički lideri u RS-u pokušavaju da iskoriste slabe državne institucije da bi ojačali politiku podela koja može dovesti do povratka nasilju. Bošnjački i hrvatski lideri često pokazuju provokativno ponašanje koje ne pomaže. Verujemo da BiH treba mnogo više političkih i ekonomskih reformi da prevaziđe ovu opasnu ranjivost. Unutrašnji problemi otvaraju vrata spoljnim pretnjama poput one iz Rusije koja želi skrenuti države s evroatlantskog puta”, navo je ovaj zvaničnik Stejt Departmenta.

Kada je u pitanju ruski uticaj on je istaknuo da Moskva pokušava kroz prikrivene ili poluprikrivene operacije da podrži određene političke stranke, grupe ili putem malih investicija ostvari politički uticaj.

Uz to, Moskva koristi i energetsku zavisnost regiona od ruskog gasa i pokušava ojačati i vojnu saradnju.

Istakao je da se celi region suočava s pjetnjom nasilnog ekstremizma te da vlade u regiji nisu u stanju same se izboriti s ovim problemom iz niza razloga.

Ji je kazao da su BiH političke institucije duboko nefunkcionalne te da SAD nastavlja da radi s liderima i evropskim partnerima da ohrabre sprovođenje reformi pre izbora 2018.

“Naši ciljevi na Balkanu su ambiciozni, ali smo predani u naporima da regija bude priključena porodici evropskih demokratija, prosperitetnih nacija i partnera SAD u zajedničkim interesima”, kazao je Ji, prenele su agencije.

Povezani članci

Švarc: Rusko oružje u Srbiji može da destabilizuje Balkan

EWB

Kocijančič: Mogerini nije napustila sastanak SSP

EWB

Balfur: Postoji zahtev da se pristupanje ubrza

EWB