fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Ji: Do integracije u EU neće doći promenom granica u regionu

Hojt Brajan Ji; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Visoki funkcioner Stejt departmenta Hojt Ji smatra da izjave o velikoj Albaniji predstavljaju neodgovornu retoriku, ali da ih treba shvatiti u kontekstu političke kampanje i ne pridavati im preterani značaj, jer su, kako ocenjuje, politički lideri i stranke u regionu uglavnom svesni da do integracije u EU neće doći promenom postojećih granica.

*Ceo intervju na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

Po njegovom mišljenju, ne postoji nikakav ozbiljan pokret za veliku Albaniju, niti želja albanskog stanovništva bilo u Makedoniji, Crnoj Gori, ili samoj Albaniji da se nekako ujedine i postanu nova zemlja, ili pokret na Zapadnom Balkanu.

“Verujem da je zvanična politika, iskrena politika, stranaka u Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji da se integrišu u EU, da uđu u NATO, kad to bude moguće, u okviru suverenih granica zemalja u kojima žive, a ne kroz promenu granica i neku vrstu nadnacionalnog entiteta,” rekao je Ji u intervjuu za Tanjug i portal European Western Balkans.

Hojt Brajan Ji tokom intervjua sa portalom European Western Balkans i Tanjugom; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On kaže da su SAD svesne da su neki političari u regionu pribegli neodgovornoj i provokativnoj retorici, ali napominje da tokom političke kampanje ima parola i izjava koje ne bi trebalo vaditi iz konteksta kampanje.

“Ne pokušavam da ih opravdam, mi smo osudili takvu retoriku i javno i iza zatvorenih vrata, ali, rekao bih i da je važno da izbegavamo preterane reakcije i da ne shvatamo bukvalno ono što neki političar kaže tokom kampanje”.

Važno je, ističe Ji, da sve zemlje zapadnog Balkana poštuju suverenitet svojih suseda i rade zajedno na rešavanju bilo kakvih nesporazuma ili potencijalnih sukoba, kroz dijalog i saradnju, umesto da na izjave političara i partija reaguju odmah putem medija.

“Mi smatramo da na Zapadnom Balkanu postoji iskrena želja građana svih zemalja da se integrišu u Evropu, mnoge od tih zemalja žele da uđu i u NATO, a njihovi lideri i stranke uglavnom uviđaju da se to neće dogoditi kroz bilo kakvu promenu granica,” rekao je on.

Povezani članci

Srbija da ubrza usklađivanje spoljne politike sa EU

EWB

Amandmani na nacrt rezolucije EP o Srbiji: Vlasti da vrate zemlju na pravi put ka EU

EWB

Mogerini u ponedeljak organizuje susret Vučića i Tačija

EWB