fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Ji: Do integracije u EU neće doći promenom granica u regionu

Hojt Brajan Ji; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Visoki funkcioner Stejt departmenta Hojt Ji smatra da izjave o velikoj Albaniji predstavljaju neodgovornu retoriku, ali da ih treba shvatiti u kontekstu političke kampanje i ne pridavati im preterani značaj, jer su, kako ocenjuje, politički lideri i stranke u regionu uglavnom svesni da do integracije u EU neće doći promenom postojećih granica.

*Ceo intervju na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

Po njegovom mišljenju, ne postoji nikakav ozbiljan pokret za veliku Albaniju, niti želja albanskog stanovništva bilo u Makedoniji, Crnoj Gori, ili samoj Albaniji da se nekako ujedine i postanu nova zemlja, ili pokret na Zapadnom Balkanu.

“Verujem da je zvanična politika, iskrena politika, stranaka u Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji da se integrišu u EU, da uđu u NATO, kad to bude moguće, u okviru suverenih granica zemalja u kojima žive, a ne kroz promenu granica i neku vrstu nadnacionalnog entiteta,” rekao je Ji u intervjuu za Tanjug i portal European Western Balkans.

Hojt Brajan Ji tokom intervjua sa portalom European Western Balkans i Tanjugom; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On kaže da su SAD svesne da su neki političari u regionu pribegli neodgovornoj i provokativnoj retorici, ali napominje da tokom političke kampanje ima parola i izjava koje ne bi trebalo vaditi iz konteksta kampanje.

“Ne pokušavam da ih opravdam, mi smo osudili takvu retoriku i javno i iza zatvorenih vrata, ali, rekao bih i da je važno da izbegavamo preterane reakcije i da ne shvatamo bukvalno ono što neki političar kaže tokom kampanje”.

Važno je, ističe Ji, da sve zemlje zapadnog Balkana poštuju suverenitet svojih suseda i rade zajedno na rešavanju bilo kakvih nesporazuma ili potencijalnih sukoba, kroz dijalog i saradnju, umesto da na izjave političara i partija reaguju odmah putem medija.

“Mi smatramo da na Zapadnom Balkanu postoji iskrena želja građana svih zemalja da se integrišu u Evropu, mnoge od tih zemalja žele da uđu i u NATO, a njihovi lideri i stranke uglavnom uviđaju da se to neće dogoditi kroz bilo kakvu promenu granica,” rekao je on.

Povezani članci

Srbija i dalje bez Strategije za borbu protiv korupcije: Tehničko pitanje ili dokaz o nedostatku političke volje?

Jovana Tomić

[EWB Intervju] Davidoju: Prijateljski odnosi Rumuna i Srba jači su od političke retorike

EWB

Nema zajedničke bezbednosne politike EU bez suseda

EWB