fbpx
European Western Balkans
Region

Ji: Postoji volja u EU da prihvati nove kandidate, ako su spremni na reforme

Hojt Brajan Ji; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji kaže da SAD veruju u važnu ulogu Srbije za stabilnost regiona, kao i da Srbija i Hrvatska moraju da nađu političku hrabrost za rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja.

“Taj odnos se mora poboljšati u 2018. godini. Mislim i da Srbija i Hrvatska shvataju koliko je važno rešiti bilateralna pitanja i ojačati bilateralne odnose… Postojala je politička volja da se razreše ovi problemi, ali došlo je do prekida i bilo je uspona i padova u tom odnosu”, kaže zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Jugoistočnu Evropu za N1.

Ji je, takođe, rekao da postoji volja u EU da prihvati nove kandidate, ako su te zemlje spremne na reforme.

“Što brže Srbija i druge zemlje koje žele da pristupe EU sprovedu reforme, to će brže da se dođe do napretka u pristupanju EU”, istakao je on.

Ji smatra da Srbija ima mogućnost da ubrza proces ka EU, ali ponovo poručuje da Beograd mora da odluči šta želi i da jasnije pokazuje partnerima u EU da se 100 odsto kreće ka članstvu.

“Mi se smatramo prijateljima i partnerima Srbije, a pravi prijatelji i partneri nisu oni koji govore ono što želite da čujete, već ono što morate da čujete”, rekao je on u intervjuu za N1, ukazavši na potrebu da Beograd sprovodi reforme na najbrži mogući način.

Ovaj zvaničnik američke administracije zadužen za jugoistočnu Evropu, koji je nedavno rekao da Srbija pokušava, ali da ne može da sedi na dve stolice, što je izazvalo brojne reakcije u našoj zemlji, kaže da su SAD predane tome da Srbija ide ka evrointegracijama.

“Mislim da, kao prijatelji i partneri Srbije, moramo Srbiji jasno reći da ona ima mogućnost da ubrza proces ka EU. To nije naša odluka, to je odluka Srbije. Moraju oni odlučiti na kojoj stolici žele da sede, mislim da oni moraju odluciti kako brzo žele krenuti napred”, naveo je.

Govoreći o ljudskim pravima i medijskim slobodama u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, on je rekao da je to važno pitanje za sve zemlje koje žele da pojačaju svoje demokratske standarde, ali i razvoj.

Slobodni mediji su, prema njegovim rečima, ključni za snažne demokratije i snažne ekonomije, služe interesima građana, i svi slučajevi kršenja zakona treba da budu procesuirani.

“Moramo se pobrinuti da imamo slobodu, nezavisnost medija, da je vlada partner medija, a i da mediji izveštavaju tačno i odgovorno”, naveo je američki zvaničnik.

Kaže i da vlasti moraju zaštititi medije i novinare od pretnji, a pravosuđa širom Evrope moraju da procesuiraju one koji na nezakonit nacin žele da ograniče slobodu medija.

“Političari, lideri imaju odgovornost da jasno kažu da je i njima samima vrlo važno da mediji funkcionišu nezavisno… Ne bih rekao da je neka zemlja u regionu gora od neke druge. Mislim da su sve zemlje u ovom regionu suočene sa istim izazovima tranzicije”, naveo je on.

Povezani članci

Borisov: Poseta Junkera pokazala celoj EU važnost Zapadnog Balkana

EWB

Mogerini napustila sastanak SSP-a, Haradinaj insistirao na SAD

EWB

Približavanje Zapadnog Balkana EU preko ekonomskog razvoja

EWB