fbpx
European Western Balkans
Evropa

Johanes Han: Potrebno većinsko donošenje odluka u spoljnoj politici EU

Johanes Han; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEČ – Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjasnio se za većinsko donošenje odluka u spoljnoj politici EU.

On je, u sinoćnoj diskusiji na austrijskoj državnoj televiziji ORF „U centru“, rekao da u suprotnom EU nikada neće postati globalni igrač. Han je naglasio da, ako se zadrži sistem jednoglasnog donošenja odluka oko svega i svačeg, EU nikada neće moći da bude delotvorna i konkurentna sa nekim drugim igračima kao što je Kina.

Evropska komisija će, prema njegovim rečima, na jesen predati predlog za prelazak sa principa jednoglasnog donošenja odluka na većinski sistem glasanja. Han je naglasio da primer američkog predsednika Donalda Trampa jasno pokazuje da EU nema prirodnog saveznika, već samo partnere i da mora sama na sebe da se oslanja.

I šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn izjasnio se za ukidanje jednoglasnog donošenja odluke u spoljnoj politici. On je kazao da postaje sve teže postizanje jedinsvenog stava po važnim pitanjima. Kada je reč o politici azila Aselborn je naglasio da ne može jedna zemlja sama savladati problem migracije, već samo EU zajedno.

Nekadašnji ministar za socijalna pitanja Mađarske i aktuelni savetnik premijera Viktora Orbana, Zoltan Balog, istakao je da je moguć razvoj ka većinskom donošenju odluka kod različitih tema i da bi to pre svega trebalo učiniti kod zaštite spoljnih granica.

Povezani članci

Pejčinović Burić: Hrvatska će odgovoriti svim raspoloživim sredstvima

EWB

Liberali proglasili program za evropske izbore, potvrđena koalicija sa Makronom

EWB

Stardžen: Škotska bi trebalo da ima izbor o nezavisnosti

EWB