fbpx
European Western Balkans
Politika

Johanson i Dačić potpisali sporazum o zajedničkim operacijama Fronteksa i Srbije

Ilva Johanson i Ivica Dačić; Foto: Facebook / MUP Republike Srbije

BEOGRAD – Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisali su danas sporazum koji će omogućiti veću saradnju Fronteksa (Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu) i Srbije. Taj dokument predviđa operativnu saradnju u upravljanju granicama. Potpisom se finaliziraju pregovori koji su počeli u maju 2023. i omogućava se ažuriranje postojećeg okvira koji se primenjuje od maja 2021. godine.

„Srbija je ključni partner EU u upravljanju migracijama duž ruta. Ovo je treći put da sam u Srbiji, dva puta sam svedočila odličnoj saradnji na granici EU između srpskih graničara i kolega iz Fronteksa protiv kriminala, krijumčara migranata, i iregularnih migracija. Kroz Sporazum o statusu Fronteksa koji danas potpisujemo, unapređujemo našu saradnju. Uvek pod komandom i na inicijativu nadležnih sa srpske strane, Fronteks će sada moći da podrži srpsku pograničnu stražu i policiju na granicama sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom“, izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije prilikom posete Beogradu.

Navedeni sporazum je još jedan rezultat Akcionog plana EU za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija predstavila u decembru 2022. Jačanje upravljanja granicom duž cele migracione rute  je od suštinskog značaja za smanjenje neregularnih dolazaka, takođe imajući u vidu evoluirajući modus operandi krijumčara i rizike od vatrenog oružja trgovine ljudima i organizovanog kriminala.

Sporazum će omogućiti Fronteksu da sprovodi zajedničke operacije i raspoređuje stalni korpus evropske granične i obalske straže bilo gde na teritoriji Srbije, uključujući njene granice sa susednim zemljama koje nisu članice EU.

Ilva Johanson je danas razgovarala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je putem Instagrama poručio da je imao dobar razgovor sa komesarkom EU. Kako je precizirao, teme su bile saradnja sa Evropskom unijom, ilegalne migracije,usklađivanje viznog režima,  nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i druga značajna pitanja.

“Istakao sam da je Srbija posvećena saradnji u oblasti spoljne i bezbednosne politike sa EU u meri u kojoj ne bismo ugrozili svoje vitalne nacionalne, političke i ekonomske interese… Poručio sam da je naša zemlja u potpunosti posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da je prevashodno neophodno osigurati bezbednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora. Istakao sam da se po pitanju KiM nalazimo u izuzetno teškoj situaciji, te da Srbi sa KiM trpe nepodnošljiv pritisak i druge oblike prinude izazvane jednostranim potezima Prištine”, naveo je Vučić.

Povezani članci

Samit Zapadnog Balkana u Poznanju

EWB

REM – korisno sredstvo za rusko zaobilaženje evropskih pravila?

EWB

Sastanci sa političkim strankama biće održani u naredna dva meseca

EWB