fbpx
European Western Balkans
Društvo

Joksimović i Benedikt otvaraju Sajam EU projekata

Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Tanja Valić

PIROT – Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, otvoriće u četvrtak, 15. juna, u Pirotu Sajam EU projekata “EU i Srbija na delu”, saopštili su danas organizatori.

Pored ministarke Joksimović i Benedikta, učestvovaće i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov, a toj manifestaciji prisustvovaće i 17 zamenika ambasadora evropskih država, koji će od sutra biti u dvodnevnoj poseti jugoistočnoj Srbiji.

Kako se navodi, na Sajmu EU projekata “EU i Srbija na delu” biće predstavljeni projekti prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, po kojima je ovaj kraj prepoznat, ali i uspešni primeri podrške malim i srednjim preduzećima, proizvođačima hrane i tekstila iz istočne i jugoistočne Srbije, koji su podržani kroz program Evropski progres.

U okviru Sajma biće organizovane tri tematske tribine, na kojima će građani Pirota moći da dobiju informacije iz prve ruke o različitim programima EU podrške.

Tribine su posvećene Erasmus + programu kroz koji je studentima iz Srbije omogućeno da idu na studije na univerzitete u zemljama EU, novom programu podrške za konkurentnost i lokalni razvoj (EU PRO) čija primena počinje naredne godine i podršci EU kulturno-istorijskoj baštini Srbije na primerima Momčilovog grada u Pirotu.

Sajam EU projekata “EU i Srbija na delu” organizuju zajedno Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za evropske integracije u Vladi Srbije i Grad Pirot.

Najavljeno je da će pre početka te manifestacije, 17 zamenika albasadora evropskih država, zajedno sa Benediktom, obići će srednjevekovnu tvrđavu Kale u Pirotu za čiju rekonstrukciju je EU, kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje, obezbedila 500.000 evra.

Povezani članci

Oprečne reakcije na predložene izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Katarina Anđelković

Delegacija EU obeležila Dan Evrope

EWB

Novinari i OCD zahtevaju od Uprave za sprečavanje pranja novca da predoči osnove sumnje za prikupljanje informacija

EWB