fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: EU integracije strateški pravac razvoja

Aleksandar Knežević i Jadranka Joksimović na izložbi "Primenjena nostalgija"; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Srbija je zauzela ispravan kurs i EU integracije su strateški pravac razvoja, kaže ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, navodeći da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa reformama koje će dovesti do članstva u EU.

“Ovo je bila jedna dobra nedelja za Srbiju u pogledu puta ka EU, izuzetno smo zadovoljni sto smo tokom šestomesečnog predsedavanja Malte uspeli da otvorimo četiri vazna pregovaračka poglavlja”, rekla je Joksimović otvarajući izložbu “Primenjena nostalgija” u galeriji NBS.

Ona je ocenila da je to bilo jedno od najuspešnijih predsedavanja, kada je reč o proširenju, a očekuje isto tako dobru saradnju i tokom estonskog predsedavanja Savetom EU.

Ponovila je da Srbija čini sve što treba da otvori pregovaračka poglavlja.

Govoreći o unapređenju bilateralnih odnosa sa Maltom, Joksimović kaže da je njihovu ministarku Helenu Dali, koja je prisustvovala međuvladinoj konferenciji prilikom otvaranja još dva nova poglavalja 7 i 29, pozvala u posetu Srbiji.

“Uvek kada zemlja EU predsedava Savetom, to je prilika da se unaprede bilateralni odnosi. Nadam se da ćemo slično uraditi sa Estonijom”, rekla je Joksimović i podsetila da na Malti radi dosta Srba, a kako kaže, ljudi su najbolja spona između naših prijateljskih zemalja.

Što se tiče Estonije, Joksimović kaže da je to zemlja od koje može mnogo da se nauči u procesu evropskih integracija i sa kojom mogu da se razmene iskustva u reformskom procesu.

Ministarka je zaključila da je Srbija zauzela ispravan kurs, strateški pravac razvija i da ćemo, ne samo u narednih šest meseci, prilikom predsedavanja Estonije, već i tokom narednih godina nastojati da sprovedemo reforme u svim oblastima koje su teme pregovora i da, kako kaže, pripremimo sve da u jednom trenutku postanemo članica EU.

Povezani članci

Sastanak Saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije

EWB

Kitarović: Dobra volja za rešavanje otvorenih pitanja Hrvatske i Srbije

EWB

Joksimović obavestila Evropsku narodnu partiju o sukobu poslanika Dveri i vladajuće koalicije

EWB