fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Evropska komisija pružila dokaz da je Zapadni Balkan značajan za EU

Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Srbija će uložiti napore da se planovi za usmeravanje novca iz Ekonomsko-investicionog plana za region Zapadnog Balkana usklade, između ostalog, i sa prioritetima Strategije EU za Podunavlje, izjavila je ministarka za evropske integracije i nacionalna koordinatorka za IPA fondove, Jadranka Joksimović, prenosi FoNet.

Na ministarskom sastanku Strategije EU za Podunavlje (EUSDR), održane u sklopu 9. godišnjeg foruma, koju je ove godine organizovala Hrvatska, ministarka je istakla značaj te strategije za Srbiju i ostale države učesnice.

Prema njenim rečima, ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan Evropska komisija pružila je snažan i vrlo konkretan dokaz da region predstavlja područje od strateškog značaja za EU.

“Zajedničko planiranje i koordinirano finansiranje kroz ovakve inicijative su neophodni za održivi i ubrzani razvoj regiona, a današnji sastanak država Podunavskog regiona značajan je korak ka postizanju tog cilja”, navela je Joksimović.

Cilj današnjeg ministarskog sastanka bio je i postizanje saglasnosti oko sadržaja zajedničke izjave koja će dati pravac sprovođenju Strategije EU za Podunavlje u narednih godinu dana.

Izjavom su ministri regiona Podunavlja izrazili odlučnost da odgovore na promene izazvane uticajem pandemije koronavirusa kroz promociju mera za društveno-ekonomskih kretanja u Podunavlju za dobrobit građana.

Ministri su takođe podvukli važnost jačanja održivog regionalnog razvoja, Zelene agende i digitalizacije kroz stvaranje veza makroregionalnih strategija i fondova Evropske unije.

Povezani članci

Skoro 12 miliona evra bespovratne pomoći EU za oporavak zdravstva Srbije

EWB

Nedostatak odluke EU o Severnoj Makedoniji slabi zagovornike proširenja u regionu

EWB

Stano: Ako se ne zaustavi napetnost na Kosovu, EU će sazvati susret Kurtija i Vučiča

EWB