fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Evropski put Srbije, najbolja opcija za mlade

Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

SALCBURG – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da moramo više mlade u Srbiji ubediti u potencijal i razvoj Srbije i njenog evropskog puta.

Joksimović, koja je učestvovala na dvodnevnom forumu “Sledeća generacija članica EU” u Salcburgu, rekla je za Tanjug da se podrazumeva da mladi žele više posla, više mogućnosti, više putovanja, više učenja, te da bi to trebalo da bude fokus naših evropskih integracija.

“Zaista moramo sa mladim ljudima više da radimo”, poručila je ministarka.

Ona je na skupu u Salcburgu ponovila strateško opredeljenje Srbije za članstvo u EU.

“Uz Junkerovu najavu da strategija 2025 znači za Srbiju i Crnu Goru, čini mi se, opipljiviju evropsku izvesnost i budućnost, podvukla sam koliko je to za nas značajno, pre svega za naše građane”, rekla je Joksimović.

Ekonomska diplomatija i ekonomski razvoj su zapravo prevencija sukoba i konflikata u regionu i to je ono što treba da bude fokus evropskih integracija, izjavila je ministarka.

“Političke teme su takve da ćemo još verovatno dugo debatovati, ali ekonomska diplomatija, ekonomski razvoj su zapravo prevencija sukoba i konflikata i to je ono što treba da bude fokus evropskih integracija”, rekla je za Tanjug Jokismović.

Navela je da su njene kolege ministri iz regiona predstavile svoje domete u tom pogledu, ali da joj se čini da Srbija zaista prednjači.

“Naše ministarstvo je čak strukturirano tako da su nam dva sektora posvećena lokalnom i regionalnom razvoju i korišćenju fondova. Građanin je u centru procesa evropskih integracija i ukupan razvoj, razvoj naše ekonomije, naše države i naših građana i lokalni ekonomski razvoj, to je ono što nas rukovodi”, poručila je Joksimović.

Povezani članci

Joksimović: EU integracije strateški pravac razvoja

EWB

Fon der Lajen predstavila plan za približavanje Zapadnog Balkana EU koji se temelji na četiri stuba

EWB

Tusk: Istorijski trenutak za odnose EU i Zapadnog Balkana

EWB