fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović i Fabrici: Reforme otvaraju vrata EU

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem o odnosima i daljoj saradnji Srbije i Evropske unije, procesu evropskih integracija, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim važnim pitanjima.

Poželevši uspešan mandat ambasadoru Fabriciju, Jadranka Joksimović je rekla da će Srbija i dalje biti pouzdan i konstruktivan partner Evropske unije.

Istakla je da je članstvo u EU strateški interes Srbije, ocenila da su evropske integracije najbolji mehanizam sveukupnog razvoja države, i precizirala da su reforme koje se sprovode prevashodno u funkciji višeg standarda i boljeg života građana.

Ministarka je podsetila da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupnih pregovora otvorila 10 poglavlja, od kojih je dva privremeno zatvorila.

Ona očekuje da će do kraja godine – do kada Estonija predsedava EU, biti otvoreno njih još nekoliko, a za koja budemo spremni, pre svega 6 (Pravo privrednih društava), 30 (Ekonomski odnosi sa inostranstvom) i 33 (Finansijske i budžetske odredbe).

Ministarka je naglasila da 49 odsto građana Srbije podržava evropske integracije, da oni većinski znaju da je EU najveći donator – što je važna promena trenda u percepciji građana.

Takođe je podvukla da je, pored pregovora, značajan rad Ministarstva i nje same posvećen programiranju pretpristupnih sredstava (IPA) iz fondova i cilju reformskih procesa, ali i lokalnog i regionalnog razvoja.

Naglašavajući da je suština njegovih aktivnosti da put Srbije ka Evropskoj uniji učini efikasnijim, šef Delegacije Sem Fabrici rekao je da EU poštuje konstruktivnu ulogu Srbije u regionu. Naglasio je važnost nastavka reformi, posebno u oblasti vladavine prava. Ocenio je da je je evropska perspektiva Srbije dobra, kao i makroekonomski pokazatelji zemlje.

Fabrici je izrazio uverenje da će dosadašnja dinamika pristupanja Srbije EU biti nastavljena.

Fabrici je potvrdio je da će Unija podržati Srbiju u daljem procesu pristupanja i ocenio da je Srbija pouzdan partner EU što je posebno potvrđeno tokom migrantske krize i kroz ulogu Srbije u očuvanju regionalne stabilnosti.

Takođe, šef delegacije EU pozdravio je aktivnosti Ministarstva za evropske integracije i ministarke Jadranke Joksimović na promociji i efikasnom programiranju pretpristupnih fondova EU, koji su na raspolaganju našoj zemlji kao državi kandidatu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Povezani članci

Antonijević: Srbija ne poštuje rokove za izmenu ustava

EWB

Han: Kosovo nije jedini uslov za ulazak Srbije u EU

EWB

Oštre reakcije na najave otkazivanja Europrajda

EWB