fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Grčka iskreni prijatelj i partner Srbije

ATINA – “Grčka je iskreni prijatelj i partner Srbije na evropskom putu, ali i po pitanju stabilnosti regiona”, poručila je danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja boravi u poseti Atini.

Njena poseta, tokom koje će o evropskim integracijama Srbije i bilateralnoj saradnji razgovarati sa grčkim zvaničnicima, jedna je od početnih priprema za zajedničku sednicu vlada Srbije i Grčke, koja će biti održana u julu u Solunu, a na kojoj bi trebalo da bude potpisano više sporazuma u raznim oblastima.

Joksimović je za Tanjug, posle razgovora sa alternativnim ministrom inostranih poslova Grčke Jorgosom Katrugalosom, na čiji poziv boravi u Grčkoj, istakla da je blo reči regionalnoj stabilnosti, ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, migrantskoj krizi, ali da je u fokusu zapravo prijateljstvo dve zemlje, koje se ne sme zaboraviti.

“Za nas je najznačajnije da naše prijatelje ne smemo da zaboravimo. Dobri odnosi se ne podrazumevaju, dobri odnosi moraju da se neguju, da se grade, da se jačaju”, istakla je Joksimović.

Navodeći da je mnogo tema bilo na stolu, Joksimović kaže da je generalni zaključak da iskreno prijateljstvo sa Grčkom, grčkim narodom i vladom postoji i da se obe zemlje moraju posvetiti njegovom negovanju, kako ne bi bilo samo priče o tradicionalno dobrim odnosima, a bez konkretnih rezultata.

“Nesumnjivo je Grčka važan prijatelj i partner Srbije na evropskom putu, kao i po pitanju stabilnosti regiona”, istakla je Joksimović i dodala da Srbija ima nedvosmislenu podršku te zemlje na evropskom putu i da će Atina podržati i otvaranje novih poglavlja za koja je Srbija spremna, do kraja malteškog predsedavanja, odnosno do kraja juna ove godine.

Joksimović je rekla i da pozicija Srbije u evropskim integracijama nije uvek laka i da se država trudi da nekim zemljama posebno objasni i predoči argumente zbog kojih je važan evropski put.

Ističe da je sa Katrugalosom bilo reči i o situaciji u regionu, te da je za Grčku, kao zemlju koja ističe da je balkanska, vrlo važno šta se događa u regionu Zapadnog Balkana.

Konstatovano je, navodi, da ima puno uznemirujućih izjava, koje vode ka destabilizaciji, kao i da Grčka i Srbija sa istih pozicija posmatraju situaciju u regionu.

“Mislim da ćemo i ubuduće više sarađivati u tom smislu, da pratimo situaciju i da sa nekih pozicija zajednički sagledavamo šta se dešava u regionu Zapadnog Balkana”, istakla je Joksimović.

Joksimović navodi i da postoji mnogo prostora za dalju ekonomsku saradnju, posebno u oblasti turizma i zajedničkih projekata koji bi ubuduće mogli da se realizuju.

Navodi i da je sa grčkim ministrom bilo reči i o migrantskoj krizi, budući da je ta zemlja osetila najveći teret.

Ističući da EU u početnim momentima krize nije reagovala jedinstveno, Joksimović kaže da sada već postoji određeni mehanizam koji funkcioniše i da je situacija u toj zemlji stabilnija.

“I za nas, kao zemlju tranzita, važno je da znamo šta se dešava i kakave su tendencije što se tiče migrantskih ruta”, navodi Joksimović i dodaje da za sada sporazum EU s Turskom dobro funkcioniše.

Osim sa ministrom Kartugalosom, Joksimović će razgovarati i sa predsednikom Odbora za evropske integracije Parlamenta Grčke Anastasiosom Kurakisom i predsednikom Evropske organizacije za javno pravo – EPLO Spiridonom Flogaitisom.

Joksimović je rekla i da, posle dugog perioda od tri i po godine, tokom kojeg nije bilo ministarskih poseta na najvišem nivou sa Grčkom, počeo ciklus važnih razmena sa grčkim prijateljima.

Povezani članci

Nova uredba EU o baterijama bi mogla da utiče i na iskopavanje litijuma u Srbiji?

EWB

Kukan: Reforme pravosuđa i medijskih sloboda najvažnije iz perspektive EU

EWB

Strategija usmerava fokus Brisela na Zapadni Balkan

EWB