fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović i ambasadorka Portugala razgovarale o prioritetima portugalskog predsedavanja EU

Marija de Silva Pina i Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – “Očekujem da će Srbija dobiti precizne instrukcije o primeni nove metodologije pregovaranja zasnovane na klasterima u prvoj polovini godine, tokom predsedavanja Portugalije Savetom EU”, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović na sastanku sa ambasadorkom Portugalije Marijom da Silva Pinom.

Navodi se da je Joksimović sa ambasadorkom Portugalije, zemlje koja je 1. januara 2021. preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom EU, razgovarala o aktuelnom predsedavanju te zemlje EU, o evropskim integracijama Srbije, bilateralnim pitanjima, kao i o situaciji u regionu.

Pročitajte više: Portugal preuzeo predsedavanje EU, Zapadni Balkan nije među prioritetima

Joksimović je dodala da veruje da će uprkos krizi usled pandemije COVID-19, dinamika pregovora o članstvu u EU po novoj metodologiji biti ubrzana, uz puno uvažavanje dosadašnjeg učinka Srbije u okviru šest pregovaračkih klastera.

Ambasadorka Pina je istakla da je Portugalija uvek bila zagovornik politike proširenja EU, posebno pristupanja Srbije. Ona je, takođe, predstavila prioritete portugalskog predsedavanja.

“Portugalsko predsedavanje zasnovano je na pet principa – Evropa koja je otporna, digitalna, ‘zelena’, i globalna”, naglasila je Pina i dodala da je zajednički imenitelj ovim principima održivost, utemeljena na osnovnim vrednostima Unije.

Kako se navodi u saopštenju, Joksimović i Pina saglasile su se da je Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, uz sredstva iz IPA fondova EU namenjena Srbiji, okvir da se i naša zemlja uključi u “zeleni” i inovativni investicioni ciklus, u skladu sa agendom razvijenih zemalja EU i tako ostvari i očekivanja građana koji podržavaju njen evropski put.

Povezani članci

EP ove nedelje nastavlja konsultacije o stanju primene preporuka iz međustranačkog dijaloga

EWB

PSG evropskim poslanicima: Podržavamo inicijativu o ekspertskim grupama, prvi smo je predložili

EWB

Fajon: Sudstvo u Srbiji nije nezavisno

EWB