Joksimović: Izvesnija evropska budućnost Srbije

Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BRISEL – Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Briselu da Srbija sada ima izvesniju evropsku budućnost na koju su uticale unutrašnje reforme u zemlji, Junkerova strategija o proširenju, ali i najavljeni kontinuitet u nemačkoj spoljnoj politici i politici prema Balkanu.

“Mislim da je jako važno što je gospodin Mekalister kao visoko rangirani političar u Nemačkoj najavio kontinuitet u spoljnoji evropskoj politici Nemačke. To je vrlo značajno jer Nemačka je nesumljivo jedan od političkih i ekonomski motora EU. Mi kao zemlja kandidat tako možemo da očekujemo jednu stabilnu evropsku politiku posebno i u pogledu daljeg proširenja”, izjavila je Joksimović posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom u Briselu.

Ministraka Joksimović je Meklasitera i ambasadore zemalja članica EU obavestila o svemu što Srbija radi u pogledu reformskih procesa u zemlji, na prvom mestu kada je u pitanju vladavina prava. Razgovaralo se takođe i o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

“Mi verujemo da do kraja ove godine možemo da otvorimo bar tri poglavlja. Da li će biti organizovana jedna konferencija u oktobru, a jedna u decembru ili će sva spremna poglavlja sačekati decembar to je pitanje i dogovora i administrativnih procedura između zemalja članica. Dobra vollja postoji i verujem da ćemo nastaviti pozitivan trend u pogledu otvaranja pregovaračkih poglavlja”, naglasila je Joksimović.

Ona kaže da je na Srbiji da radi svoj deo posla na unutrašnjem planu, u cilju ispunjavanja reformi, ali na prvom mestu u cilju boljeg života građana Srbije, i da o tome obavesti EU. Ministarka Joksimović je ocenila da u EU u ovom trenutku postoji još pozitivnija atmosfera kada je reč o evropskom putu Srbije i da je agenda o pristupanju Srbije i Crne Gore, sa perspektivom do 2025. godine, koju je predstavio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, naišla na dobar prijem među zemljama članicama.

“Naš plan je da do 2021. ili 2022. godine u potpunisti budemo usaglašeni sa evropskim standardima i onda da krene uobičajna procedura u državama članicama gde se u parlamentima ratifikuje novo proširenje ili se tim povodom održi referendim koji je moguć i u državi kandidatu. Vrlo smo realistični i vrlo je pozitivno to što je predsednik Junker dao jednu vidljiviju i opipljiviju perspektivu”, naglasila je Joksimović u Briselu.