fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Jasan napredak Srbije ka EU

Jadranka Joksimović; Foto: Kabinet ministra

BEOGRAD – Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je izjavila danas Tanjugu da Rezolucija o Srbiji koju je upravo usvojio Evropski parlament pokazuje jasan napredak Srbije ka EU.

Ona je rekla da je Rezoluciju o Srbiji pripremio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister uz sve amandmane poslanika iz najrazličitijih partija.

Kako je rekla 524 poslanika je glasalo za Rezoluciju, 70 je bilo protiv, a 70 uzdržanih, što pokazuje veliki konsenzus u EP.

“Tu su najrazličitije partije iz svih zemalja EU, i desno i levo orijentisanih socijademokrata i zelenih i narodnjačkih partija koje su najbrojnije. Prema tome, konsenzus je postignut u pogledu ocene da je Srbija dobro napredovala na putu evropskih integracija, posebno u oblasti ekonomskih reformi, borbe protiv korupcije i vladavine prava”, rekla je Joksimović.

Kako je istakla, posebno je naglašen napredak u domenu regionalne saradnje i okrenutosti Srbije ka miru i dijalogu, što je posebno vrednovano.

“Ta okrenutost Srbije ka miru i dijalogu i spremnost Srbije na razgovor, posebno u regionalnom kontekstu je posebno afirmativno ocenjena. EU kao model postoji upravo na pricipu dijaloga i kompromisa i pronalaženja resenja koja su dobra za sve. Tako se posmatra i reigonalna saradnja, jer ako niste spremni da razgovarate sa onima koji su vam u najbližem komšiluku, onda se postavlja pitanje da li ćete biti spremni da u okvirima EU funkcionišete na taj način”, rekla je Joksimović.

“Rezolucija tretira i brojne druge oblasti. Predominantno je izvestilac Mekalister uspeo da objedini sva ta različita mišljenja, pa preovlađuje pozitivan ton ove rezolucije o Srbiji, što mislim da je još jedna pozitivan signal”, navela je.

Ona je navela da je Mekalister uradio dobar posao, ali da je, pre svega, Srbija ta koja je uradila dobar posao, što se vidi u tekstu Rezolucije.

Joksimović je dodala da je uloga izvestioca da sve te različite amandmane i stavove različitih poslanika artikuliše i da napravi neku vrstu kompromisa i da to oslika neke stavove većinskih, pa i manjinskih političkih grupa u EP.

Prema njenim rečima, to nije baš lak posao i Srbija ima zaista veliku podršku i pozitivan pristup Mekalistera koji je iz CDU-u odnosno iz partije kancelarke Nemačke Angele Merkel.

Naglasila je i da je Mekalister vrlo uticajan u EP, što je, kako kaže, dobro za naš put ka evropskim integracijama.

Joksimović je navela i da je Rezolucija izbalansirana i da je posebno istaknuto da Srbija na vrlo jasan način napreduje na putu ka EU.

“To je za naš imidž jako važno. Ne treba potceniti sliku koju drugi imaju o nama kao zemlji i kao narodu o spremnosti za za sprovođenje reformi…Komesar Han je juče tokom diskusije vrlo afirmativno govorio o evropskom putu Srbije, ali ono što je posebno pohvaljeno jesu ekonomske reforme”, precizirala je Joksimović.

Posebno se ceni, naglasila je, makroekonomska stabilnost koju je Srbija postigla u prethodnom periodu, a što su konstatovali evropski partneri.

Ona je ponovila da je ono što je bivši premijer i sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić uradio izuzetno dobro ocenjeno.

“To je dobro za ukupnu sliku koju mi kao zemlja i narod šaljemo u EU i svet”, kazala je Joksimović.

Ona dodaje da je pozitivno ocenjeno to što je Srbija započela borbu protiv korupcije, šta je uradila i radi na reformi pravosuđa, u sferi medijskih zakona…ali i da na tim poljima i dalje treba da se radi.

“To su sve stvari koje su problematične i u mnogim zemljama EU i to nije samo specifično za Srbiju” ukazala je Joksimović.

Govoreći o delu koji se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Joksimović je podvukla da su poslanici EP primetili da Srbija nije bila ta koja je provocirala nestabilnost i neku vrstu zastoja u dijalogu koji se desio i da je upravo zbog toga naglašeno da obe strane moraju da ispunjavaju svoje obaveze uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

“Vrlo je važno što je to naročito podvučeno, što je jedna od najvažnijih stvari za našu stranu i razlog vođenja dijaloga. Očekujemo da Priština u narednom periodu što više preuzme i ispuni sve obaveze u vezi sa ZSO”, navela je ona.

Joksimović je rekla i da je Beograd svoj deo obaveza u dobroj meri ispunio i da sada očekuje da vidi kako će druga strana ispuniti svoje obaveze.

Ponovila je i da Rezolucija primećuje da je Beograd bio dosta konstruktivniji.

Ona je rekala i da su evropski poslanici pozvali na otvaranje poglavlja za koja je Srbija u ovom trenutku tehnički spremna i naglasila da je već sada skoro izvesno da bi 20. juna na međuvladinoj konferenciji trebalo da otvorimo poglavlje 7 koje se tiče prava inteleketualne svojine i sektora inovacija i poglavlje 29 koje se tiče carinske unije.

“To su pozitivne vesti, uvažićemo sve kritike i videti šta može Srbija da uradi, radi naših građana koji mere koliko smo uspešni. Dobro je što i EP to vidi. Ali, meni kao ministru je navjažnije da naši građani prepoznaju važnost ovih reformi koje treba da dovedu do ukupnog boljitka i ekonomskog standarda”, rekla je ministarka.

Joksimović je dodala da su zato važne evropske intrgracije i ponovila da je rezolucija još jedan dobar signal da je Srbija na dobrom putu reformi i što su to prepoznale zemlje članice EU.

Ona ističe da je važno da građani razumeju da to doprinosi staibnosti naše zemlje, koja puno znači u dosta turbulentnim okolnostima i da ta stabilnost znači da smo poželjna destinacija za investicije.

Evropski put znači ukupan razvoj našeg društva i usvojena Rezolucija je dobar signal za stabilnost evropskog puta i dobre trase kojom se Srbija kreće, zaključila je Joksimović.

Povezani članci

Morvai: Berlinski proces dobar, ali region treba da bude aktivniji

EWB

Kukan: Izveštaj Komisije pozitivan pristisak za brži napredak Srbije

EWB

I zvanično Severna Makedonija: Prespanski sporazum stupio na snagu

EWB