fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Joksimović: Junkerov stav o proširenju realan, ne kosi se bitno sa našim

Jadranka Joksimović; Foto: Kabinet ministra

BEOGRAD – Izjava predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da do kraja mandata aktuelnog saziva Evropskog parlamenta u narednih 16 meseci neće biti proširenja EU je realna- iako je on najavio strategiju pripreme za uspešno priustupanje Srbije EU do 2025. godne, što nije dramatično drugačije od onog što mi mislimo da su realni okviri, kaže za Tanjug ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenjujući da nije realno očekivati da se do 2019. otvore i zatvore sva pregovaračka poglavlja.

Ne želeći da ulazi u političke debate i odnose između zemalja članica EU na temu da li je proširenje visoko na agendi prioriteta tih zemalja ili nije, Joksimović je podsetila da se u mnogim zemljama članicama ove i naredne godine organizuju izbori.

A kad je reč o tehničkoj pripremljenosti, kaže da je realno da mi naš nacionalni dokument za usvajanje pravnih tekovina EU, čija je revizija u smislu rokova i obaveza u pripremi, sprovedemo do 2022.

Jer, kako objasnjava, kada se zatvore sva pregovaračka poglavlja, tada nastupa trenutak u kojem i države članice moraju u svojijm nacionalnim parlamentima, a neke i na referendumu da se izjasne o daljem proširenju.

Joksimović kaže da postoji u tom smislu mogućnost i samog kandidata da se izjasni na referendumu o tome da li želi u članstvo ili ne.

U narednih četiri do pet godina, kaže ona, Srbija ima šansu da reforme o kojima se, podseća, priča više od deceniju, i sprovede.

“Nije orijentacija ka EU samo spoljnopolitička orijentacija. Evropske integracije su deo naše domaće razvojne politike”, primećuje Joksimović.

Takođe, kaže da je svaka priča o tome šta će biti sa Evropskom unijom i da li će se ona raspasti pre nego što Srbija uđe u EU, pogrešan pristup.

“Mi evropske integracije koristimo za naš domaći razvoj i koristimo status kandidata na najbolji mogući način”, napominje Joksimović objašnjavajuci da bez obzira da li će se i kako EU transformisati, pozicija kandidata je, kaže, dobra pozicija koja može da se iskoristi za reforme i razvoj društva.

Ministarka veruje da će EU da opstane kao koncept mira i stabilnosti zajedničkih interesa i vrednosti, te negira da je to evrofanatično razmišljanje.

“Naprotiv, ja sam evro-realista, vidim šta se dešava i u Evropskoj uniji i u zemljama članicama”, kaže ona i ističe da “svi imaju interes da koncept EU opstane”.

Povezani članci

Mirel: Srbija i Crna gora ne mogu ništa da izgube prihvatanjem nove metodologije

EWB

Miščević: Srbija otvara tri nova poglavlja do kraja godine

EWB

Joksimović: Mekalister dolazi da čuje i našu stranu

EWB