fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Joksimović i Kalavera o evropskim integracijama Srbije

Jadranka Joksimović i Henoveva Ruiz Kalavera; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa direktorkom za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Henovevom Ruiz Kalavera o nastavku evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode i situaciji u regionu.

Jadranka Joksimović naglasila je da je Srbija jasno opredeljena da nastavi proces pridruživanja i da je članstvo u Evropskoj uniji njen strateški interes.

Ocenila je da su evropske integracije najbolji mehanizam sveukupnog razvoja države i istakla da su reforme koje se sprovode prevashodno u funkciji jačanja pravne države, višeg standarda i boljeg života građana.

Ministarka zadužena za evropske integracije podsetila je da je Srbija od početka pregovora sa EU otvorila 8 poglavlja – od kojih je i dva privremeno zatvorila, i ukazala da će Beograd do kraja godine biti tehnički spreman za otvaranje još nekoliko.

U odnosu na poglavlja 23 i 24, trudimo se da podjednaku pažnju posvetimo, kako ispunjavanju prelaznih merila, tako i realizaciji aktivnosti predviđenih akcionim planovima.

Joksimović i Kalavera, koje su decembra 2016. godine i potpisale Sporazum o sektorskoj budžetskoj pomoći za reformu javne uprave u iznosu od 80 miliona evra, složile su se da postoje izazovi u korišćenju tih sredstava, u smislu neophodnosti bolje koordinacije i političkog odlučivanja u pogledu prioriteta kao i administrativnih kapaciteta.

Ipak, zaključile su da uz efikasnu saradnju i fleksibilan pristup EU možemo da iskoristimo ova sredstva, posebno za reformu državne uprave i sektor obrazovanja.

Direktorka za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera pozdravila je konstuktivan odnos koji Srbija pokazuje prema temama koje su od krucijalnog značaja za EU. Pohvalila je aktivnosti države i svih u sektoru evropskih integracija i ocenila da je Srbija na dobrom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Povezani članci

Elvira Kovač (SVM) nova predsednica Odbora za evropske integracije

EWB

Brnabić: Počinjemo da povlačimo 80 miliona evra od EU u 2017.

EWB

Ministri EU: EK da se izjasni u januaru o reformi proširenja

EWB