fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Do kraja godine predlog o dodeli sredstava Srbiji iz Fonda solidarnosti EU

Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je nedavno primila pismo nadležne evropske komesarke za koheziju i reforme Elize Fereira u kojem je obavestila da je aplikacija Srbije za Fond solidarnosti EU primljena i da će biti razmatrana.

Kako je Joksimović rekla za Tanjug, do kraja godine Evropska komisija u skladu sa procedurom, nakon analize svih pristiglih aplikacija, izneti predlog odluke o dodeli sredstava svim državama koje su aplicirale za pomoć iz ovog Fonda o čemu će se izjasniti Savet i Evropski parlament.

„Želim posebno da istaknem da je, pored naše aplikacije, Evropska komisija primila još 21 aplikaciju imajući u vidu da su mnoge zemlje pretrpele socio-ekonomske gubitke izazvane pandemijom“, rekla je Joksimović.

Na pitanje Tanjug-a da prokomentariše današnju vest da će Hrvatska, članica EU, iz Fonda solidarnosti dobiti pomoći, Joksimović je podsetila da je njena prva aktivnost kao tada novoimenovanog ministra, a posle katastrofalnih poplava 2014. godine u Srbiji bila da pripremi i uputi aplikaciju za Fond solidarnosti EU.

Kaže da je EU 2015. godine donela odluku o dodeli 60,2 miliona evra bespovratne pomoći koje su iskorišćene za saniranje posledica i obnovu razrušene infrastrukture u 72 od 119 lokalnih samouprava.

„Srbija je tada imala jednak tretman kao punopravne države članice, te je ovim sredstvima izvršena obnova domova zdravlja, ambulanti, škola, vrtića, izgradnja preventivne infrastrukture, novih mostova i puteva, obnova sistema za vodosnabdevanje i kanalizacionih sistema, sanacija klizišta i uređenje vodotokova“, istakla je Joksimović.

Navela je da je od velikog značaja i činjenica da je Evropska unija po izbijanju pandemije COVID-19 donela odluku da proširi obuhvat ovog Fonda tako što će iz njega pružati podršku ne samo kada dođe do prirodnih nepogoda, već i u situacijama kada dođe do ugrožavanja javnog zdravlja velikih razmera.

„Ova odluka podjednako je važna za sve zemlje pogođene pandemijom, pre svega jer je omogućeno, kako državama članicama EU, tako i državama koje se nalaze u procesu pristupanja, da apliciraju pod jednakim uslovima za podršku iz ovog Fonda“, rekla je Joksimović za Tanjug.

Po donošenju ove odluke, Joksimović kaže da je Vlada Srbije na njenu inicijativu obrazovala Radnu grupu za pripremu aplikacije za Fond solidarnosti EU koju je Joksimović 18. juna uputila Evropskoj komisiji.

Povezani članci

Dačić: U međustranačkom dijalogu trebalo bi da učestvuju i vanparlamentarne stranke

EWB

Vučić: U ponedeljak sastanak sa Varheljijem

EWB

Žiofre: Iako nije savršena, Evropska unija odgovor na mnoge probleme

EWB