fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Joksimović: Mekalister dolazi da čuje i našu stranu

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Tanja Valić / bg

BEOGRAD – Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister dolazi u Beograd da čuje i sa naše strane šta je Srbija uradila na putu ka EU, u trenutku kada su evropski poslanici već dali amandmane na tekst rezolucije koja treba da se usvoji u novembru, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Mekalister pokazuje, što je vrlo korisno i korektno sa njegove strane, kaže Joksimović, da hoće da čuje i sa naše strane šta je u međuvremenu urađeno, dok mnogi od evropskih poslanika koji su podnosili amandmane zapravo nisu ni pratili šta smo u međuvremenu usvajali od zakona, kakav je bio proces oko ustavnih amandmana na izmene u oblasti pravosuđa, koje smo još zakone doneli…

Ministarka je istakla da u sprovođenju reformi ima konkretnog napretka, i odgovaraju’i na pitanje voditelja, navela je medijsku strategiju gde je, kaže, započet novi proces – vrlo inkluzivan uz učešće i Misije OEBS-a u Srbiji – o čemu će, kaže, obavestiti Mekalistera.

“Ovo je redovna poseta Mekalistera koji nije samo izvestilac za Srbiju, već je i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, što je vrlo značajna funkcija, i sada je u EP na osnovu izveštaja o napretku Srbije iz aprila pripremio rezoluciju o tome, ali rezolucija evropskih poslanika više nosi političkih komentara i ocena o tome kako se sprovode reforme u Srbiji”, objasnila je ministarka.

Interesantno je, ukazuje ona, da je najveći broj amandmana došao od poslanika iz Hrvatske i Slovenije “što govori da su komšije zainteresovane za evropski put Srbije, ali ima tu dosta i amandmana nekih naših komšija iz EP koji su čak i neke bilateralne stvari nastojali da u rezoluciju uključe”.

“Ne verujem da će svi ti amandmani proći jer to tek ide na proces usaglasasavanja, ali svakako očekujem jednu izbalansiranu, dobru i uglavnom pozitivnu rezoluciju u novembru u EP”, rekla je Joksimović.

Govoreći o otvaranju novih poglavlja u pregovorima, kaže da je pripremljeno pet poglavlja i da elemenata za napredak Srbije ima, ali istovremeno ukazuje da je mnogo onih koji ne žele napredak Srbije.

“Loša vest za njih – mi ne odustajemo”, poručuje Joksimovićeva.

Ministarka navodi da su Dejvid Makalister i izvestilac EP za Kosovo Igor Šoltes retki zvaničnici EU koji su otvoreno rekli da treba podržati svako rešenje za Kosovo do kojeg dve strane dođu.

Ukazuje da je Makalister često u regionu i da, kada sedite u kancelariji i čitate izveštaje, ne možete da poznajete situaciju i zbog toga je čest birokratski govor.

“Ali, oni koji su ovde i poznaju region, vide koliko je Srbija uložila u proces dijaloga i pomirenja i koliko se drugi u regionu na neadekvatan način ponašaju. Mislim da je dobro da imamo redovne kontakte jer to su ljudi koji kreiraju javno mnjenje u EU”, kaže Joksimovićeva.

Ona ukazuje da je Evropski parlament institucija koja, pored saodlučivanja sa drugim institucijama, predstavlja najveći debatni forum u Evropi gde se kreira javno mnjenje.

Na pitanje o tome što se pohvale za Srbiju odnose na napredak u ekonomiji, reformu javne uprave, odnos prema migrantskoj krizi, stalni angažman u vezi sa Kosmetom, a zamerke na reformu pravosuđa i stanje u medijima, ministarka ističe da su to uobičajene teme i dodaje da svugde ima napretka.

Govoreći o tome što se Srbija poziva da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, Joksimovićeva je istakla jednu formulaciju koja joj je bila zanimljiva: “Hitno se pozivamo da progresivno usklađujemo” spoljnu i bezbednosnu politiku.

Poručuje da je obaveza Srbije da do punopravnog članstva uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku, da postoje očekivanja pojedinih zemalja, ali da to ne može da bude formalan uslov jer su evrointegracije, osim politickog okvira, stvar procedura i “ako hoćete da budete relevantni morate da poštujete sopstvene procedure”.

Povezani članci

EU otvara dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom

EWB

Miščević: Srbija otvara tri nova poglavlja do kraja godine

EWB

Miščević: Potvrđena pregovaračka pozicija za poglavlje 30

EWB