fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović na Političkoj skupštini EPP u Briselu

Politička skupština Evropske narodne partije; Foto: Flickr / European People's Party

BEOGRAD – Internacionalna sekretarka Srpske napredne stranke (SNS) i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP), koja je održana u Briselu.

Kako je saopšteno iz SNS-a, tokom dvodnevne Skupštine, članovi EPP-a diskutovali su o nedavno održanim evropskim izborima i mogućim projekcijama za pozicije u novom sazivu EU institucija.

Predstavljeni su i najvažniji rezultati izbora za novi saziv Evropskog parlamenta (EP) po političkim grupama i državama članicama, gde je istaknuto da je EPP ponovo odnela pobedu i zadržala poziciju najveće i najuticajnije političke grupacije u novom sazivu EP.

EPP, kao politička porodica, dobila je najveću podršku građana u pojedinačno čak 15 država članica, a nakon Bregzita, EPP će biti jedina politička porodica koja će imati poslanike iz svih država članica, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Joksimović je čestitala članovima predsedništva EPP i sestrinskim partijama na postignutim rezultatima i činjenici da je izlaznost na proteklim izborima rekordna u poslednjih dvadeset godina.

Ona je naglasila da je pobeda proevropskih partija, predvođenih Evropskom narodnom partijom, potvrda opstanka principa dogovornog partnerstva unutar Evropske unije i time je dat demokratski legitimitet zajedničkoj aspiraciji i posvećenosti razvoju i prosperitetu EU, ali i podrška nastavku politike mira i stabilnosti.

U odvojenom razgovoru s potpredsednikom EPP-a, izvestiocem EP za Srbiju i predsedavajućim Spoljnopolitičkim odborom EP Dejvidom Mekalisterom, bilo je reči o ovogodišnjem procesu izrade i ocenama u Godišnjem izveštaju za Srbiju.

Joksimović je razgovarala i s potpredsednikom EPP i evropskim komesarom za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom na iste teme, i poslala poruku da Srbija očekuje kredibilan i na činjenicama zasnovan stav EU članica o otvaranju novih poglavlja, dodaje se u saopštenju SNS-a.

Povezani članci

Helbah: Šta je “Maršalov plan” za Zapadni Balkan?

EWB

Dijalogu vlasti i opozicije se priključuju Vladimir Bilčik i Tanja Fajon

Tanjug

Predlog Komisije: Članice i zemlje u pregovorima da koriste Fond solidarnosti EU zbog pandemije

EWB