fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Nismo ruski trojanski konj u Evropi

BEOGRAD – Pred nama je višegodišnji put do članstva u Evropskoj uniji na kome ćemo se za spoljne i bezbednosne izazove često oslanjati na pomoć i podršku EU, kao što u pojedinim pitanjima imamo veoma značajnu podršku Rusije, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Mi smo Srbi, nismo “mali Rusi” i nismo “trojanski konj” za ruske interese u EU. Ali poštujemo podršku i odnos prema našim interesima koje je Ruska Federacija pokazala i to ne krijemo, zbog toga im nismo uveli sankcije, rekla je ona za Večernje novosti, odgovarajući na pitanje kada očekuje otvaranje poglavlja 31 o spoljnoj politici i može li tu kao prvi zadatak da nas sačeka zahtev da uvedemo sankcije Rusiji.

“Odluka o otvaranju poglavlja 31 donosi se konsenzusom članica EU i izvesno je da to neće biti ove godine, a Srbija razume poruke koje su važne pojedinim članicama. To poglavlje trebalo bi da se tretira na isti način kako je bilo i kod drugih kandidata. Uostalom, vidite i sami da su se okolnosti zakomplikovale, što dovodi do pomeranja u odnosima globalnih sila”.

Na pitanje da li će Srbija naići na otpor baltičkih zemalja, pošto je Litvanija za to da se politika proširivanja “preispita” jer “neki pregovaraju o članstvu, a učestvuju u vojnim vežbama sa Rusijom, ona kaže:

“Shvatamo da pojedinačne države, posebno baltičke, imaju drugačiji odnos prema Rusiji od našeg, u kontekstu sopstvenog sagledavanja bliže i dalje prošlosti. Mislim i da postoji izvesno razumevanje u velikom broju članica za razloge naše drugačije politike. Inače, neuporedivo više vojnih vežbi imali smo sa zemljama EU i sa NATO”.

Na pitanje da li joj je neko definisao period u kom bi Srbija mogla da uđe u EU, ministarka odgovara:

“Korisna je izjava predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će vrata za nas biti otvorena kada u potpunosti budemo spremni. To je legitiman odgovor, jer znači da proširenje nije završena politika, iako mnogi žele da tako predstave stvari. I EU države imaju i te kako koristi od novih članica, nije to jednostran proces gde samo nova članica profitira”.

Na konstataciju da četvrtina ispitanih u anketi Ministarstva za evropske integracije smatra da ulazak Srbije u EU usporava politika stalnih ucena, ona kaže da nas niko ni na šta ne primorava i ne moramo ništa, ako je to naš izbor.

“Ne mislim da bi nam koristila politika “nećemo ništa, nećemo nigde, nećemo ni sa kim”, imajući u vidu da je Srbija okružena članicama EU i onima koje to žele da postanu, a posebno zbog ekonomske važnosti EU za nas”, dodaje Joksimović.

Povezani članci

Bivši poslanik Zelenih Manuel Zaracin novi predstavnik nemačke vlade za Zapadni Balkan

EWB

Van Rompej: Reforme se sprovode pre svega radi građana regiona

Tanjug

Tači najavio izbore za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu KiM

EWB