fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović očekuje konkretne korake posle Samita

TRST – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je danas, uoči Samita u Trstu u okviru Berlinskog procesa, da je Srbija na ovom skupu prisutna na visokom nivou, potpuno pripremljena, te da je uverena da će neki konkretni koraci nakon Samita biti učinjeni i realizovani.

Joksimović je ukazala da Berlinski proces ima dve dimenzije, podsetivši da je iniciran kao deo političkog procesa povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, u cilju da kroz bolju povezanost u infrastrukturi, transportu, energetici dođe do zajedničkog napretka u ekonomiji, napretku kako bi se stvorila bolja atmosfera za političku komunikaciju i za bolje funkcionisanje čitavog regiona koji je na putu evropskih integracija.

„Svi svom u različitim fazama na tom putu. Srbija je u jednoj prilično uznapredovaloj fazi evropskih integracija, što nisu svi drugi. Zato je nama bilo važno da znamo da Berlinski proces nije zamena za pravi proces evropskih integracija već priprema za bolje ekonomsko i infrastrukturno povezivanje regiona što će smanjiti i političke tenzije“, naglasila je ministarka u izjavi Tanjugu.

Druga strana Berlinskog procesa, koja je više sada fokusirana u Trstu, prema njenim rečima, jeste kako da država kroz razvoj infrastrukture, i saradnju vlada u regionu omogući bolju logistiku za više investicija i više novih radnih mesta.

To je ono što ljude zanima, poručila je Joksimović dodajući da infrastruktura mora imati i neku svrhu.

Energetska i transportna povezanost znači i bolju logistiku za potencijalne investitore, ukazala je ministarka koja se danas zadržala u kraćem razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Podsetila je da su zemlje regiona, pojedinačno, nedovoljno interesantne investitorima, ali 20 miliona ljudi je itekako značajno tržište i u tom smislu uloga države, vlade i svih nas koji su na skupu je da omogući bolju logistiku kompanijama, koje žele da investiraju u Srbiji, da otvaraju nova radna mesta.

„Ne može sama država da otvara nova radna mesta, ali može da obezbedi bolje uslove poslovanja, smanji administrativne barijere u regionu u cilju da bolje i lakše poslujemo, lakše prelazimo granice“, objasnila je ona.

Podsetila je da je suština evropskih integracija duboka integracija, a za to treba biti pripremljen, osposobljen i naučen.

„Mislim da mi u regionu možemo to da uradimo između sebe i da na taj način budemo pripremljeni. To su komponente Berlinskog procesa. Mislim da je fokus sada vraćen na infrastrukturno povezivanje, što je jako dobro jer je to logistika za nove investicije, zapošljavanje, bolje povezivanje ljudi“, naglasila je ona.

Srbija je, kako je dodala, pokazala aktivno učešće, ukazujući da su na Samit doputovali premijerka, ministar finansija, ministarka, građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, kao i ona koja je zadužena evropske integracije i koordinaciju evropskih fondova.

Poručila je da treba videti koji su održivi i realni, gde postoji interes ne samo nas već i drugih u regionu.

„Tako ćemo bolje i lakše doći do više novca iz evropskih fondova. Ako napravimo realnu listu projekata, a ne listu želja onda možemo da dobijemo više novca iz evropskih fondova, a to će osetiti građani Srbije. To je ono što nas motiviše da ovde aktivo učestvujemo“, istakla je ona.

Joksimović je prenela da je evropski komesar Han rekao da će Evropska komisija dodatna sredstva izdvojiti i za to moramo biti spremni sa dobrim projektima, da li u oblasti putne ili energetske infrastrukture, odnosno povezivanja mladih.

Povezani članci

Fabrici: Srbija ekonomski napredovala, potrebne dalje reforme

EWB

Joksimović na Političkoj skupštini EPP u Briselu

EWB

“Dela govore” ne samo o rezultatima vlasti, već i donacijama Evropske unije

EWB