fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Joksimović: Očekujem otvaranje poglavlja 13 i 33 u junu

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Tanja Valić / bg

BRISEL – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija do kraja juna može da otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Ona je, posle sastanka sa komesarom Johanesom Hanom u Briselu u sredu, najavila i potpisivanje dela pretpristupnih fondova u visini od 42 miliona evra kao i fonda za poljoprivredinke od 175 milona evra bespovratne pomoći.

“Ono što je pozitivno jeste da do kraja juna očekujem da imamo dva nova poglavlja otvorena. Pretpostavljam da će to biti poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva”, najavila je Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da je će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

“Mislim da pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili niti jedno poglalje. Iako bismo mi voleli više ili mislim da je možda i trebalo više, takav je proces u EU gde se dešavaju različite vrste političkih turbulencija i neočekivanih dešavanja”, kaže Joksimović.

Ministarka za evrointegracje je posle sastanka sa komesarom Johanesom Hanom najvila i potpisivanje novih fondova u oblasti pretpristupne pomoći (IPA) i sporazuma u okviru evropskog fonda za razvoj poljoprivrede (IPARD).

“Ono što je vrlo važno jeste to da sam sa komesarom Hanom dogovorila potpisivanje, po prvi put, finasijskog sprazuma IPARD koji se odnosi na fondove za poljoprivrednike. Radi se o 175 milona evra bespovratne pomoći do 2020. godine”, kaže Joksimović.

Ona je najavila da bi do kraja juna Srbija trebalo da potpiše i deo finansijske pomoći iz pretpristunih fondova za 2017. godinu u visini od 42. miliona evra od ukpno 138 milona evra.

“Bili smo dobri u programiranju i nalazili najbolje projekte koji mogu da budu podržani od strane Evropske komisije. Pregovaram sa Komisijom oko toga koji su projekti najzreliji i u koje oblasti treba da koristimo sredstva. Bili smo dobri u tome i zbog toga ćemo iduće godine biti i nagrađeni sa nešto više novca”, kaže ministarka Joksimović.

Ona je najavila da će se u Briselu u četvrtak sastati sa ambasadoruma svih zemlja članica kako bi im predstavila napredak i očekivanja Srbije na putu evrointegracija, ali i čula koja su to očkivanja EU.

“Svi treba da budemo pozitivni i da gledamo u pozitivnu budućnost. EU je na kraju ipak ponudila svakome nešto i svaka država je našla svoju korist u EU, a pre svega jedan projekat mira, stabilnosti, a onda ide i ekonomski prosperitet. Zato je vaćno sve ono što predsednik Vučić i ova vlada godinama promoviše”, poručila je Joksimović.

Povezani članci

Brnabić: Srbija će biti spremna za članstvo EU do 2020.

EWB

Komesarka Marija Gabrijel posetila Srbiju

EWB

EU: Nove pristupne konferencije u drugom delu ove godine

EWB