fbpx
European Western Balkans
Politika

DS: Prema ministarki, Srbija u EU tek 2028; Joksimović: Datum Komisije ostaje realan

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Tanja Valić / bg

BEOGRAD – Demokratska stranka izdala je juče saopštenje u kojem je kritikovan pristup Vlade Srbije evropskim integracijama. Kako se navodi,”ne samo iz izveštaja Evropske komisije, nego iz svakodnevnog iskustva vidimo da nema vladavine prava, nezavisnog sudstva, niti slobode govora i medija, a to su osnovni preduslovi za funkcionisanje demokratske države.”

Osim toga, kritikuje se i nedavna izjava ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, prema kojoj će Srbija otvoriti sva pregovaračka poglavlja do kraja 2023, što, tvrdi DS, znači da je ulazak u Evropsku uniju moguć tek posle 1. januara 2028.

“Da li Vlada uopšte ima plan ulaska Srbije u EU? Na osnovu kog dokumenta ili odluke ministarka iznosi ovakvu najavu?”, pita DS, u saopštenju istaknutom na svom vebsajtu.

Odgovarajući za Tanjug, ministarka Joksimović je izjavila da je godinu 2025, kao potencijalni datum ulaska u EU, odredila Evropska komisija u Strategiji prosirenja, a ne Vlada Srbije.

“Smatram da je datum realan i da dosadašnja dinamika pregovora odražava tu realnost. Najavila sam da Srbija može do 2023. da otvori i zatvori sva pregovaračka poglavlja, kako bi do kraja te godine pregovori i zvanično bili zatvoreni i Srbija do kraja 2025. ušla u EU. Ovu dinamiku su potvrdili i najviši zvaničnici EU koji su je ocenili ambicioznom ali i realnom i izvodljivom”, ukazala je Joksimović.

Ona je istakla kako “nije dovoljno samo usvojiti zakone, potrebna je i njihova efikasna primena kako bi se poglavlja zatvorila. Upravo zato smo predvideli okvir koji ostavlja prostor do kraja 2023. da EU potvrdi da se propisi i standardi primenjuju i donese odluku o zatvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom”.

“Za razliku od onih koji su davali nerealna obećanja – da ćemo ući u EU 2007. i 2012, mi uporno i stalno radimo na reformama, bavimo se jačanjem ekonomije, finansijskom konsolidacijom i reformama u oblasti vladavine prava u cilju usklađivanja sa najboljim evropskim standardima. Deklarativna proevropska priča je davno deklasirana kod građana, sada se mere samo rezultati i napredak”, rekla je Joksimović, osvrćući se na kritike DS-a.

Povezani članci

Zapadni Balkan ne sme ostati crna rupa Evrope

Filip Lukić

Mogerini: Postoji perspektiva za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

EWB

Brnabić: Građani su ranije izlazili na referendume za promenu Ustava “navrat-nanos”, niko nije znao šta se menja

EWB