fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Odluka da Srbija ne otvori nijedno poglavlje je politička

Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Politička odluka pojedinih država članica ne daju saglasnost Srbiji da otvori nova poglavlja – iako ih imamo pet spremnih za otvaranje, je poruka koju smo razumeli, ali istovremeno smatram da nije bila previše potrebna, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović za Insajder. 

Prvi put od kad Srbija pregovara o članstvu nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje tokom šestomesečnog predsedavanja.

“Priča o tome da nema dovoljno napretka u poglavljima 23 i 24 kao uslovu za otvaranje novih poglavlja nije do kraja utemeljena u činjenicama jer tzv. non-pejper o napretku u vladavini prava notira značajne aktivnosti, posebno usvajanje medijske strategije koje je veoma značajan deo Poglavlja 23”, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da je hrvatsko predsedavanje završeno bez otvaranja novih poglavlja, ali pravi Izveštaj o napretku, koji je odložen zbog pandemije koronavirusa, biće objavljen već na jesen, tokom nemačkog predsedavanja, što će biti prilika da države članice na sveobuhvatniji način sagledaju napredak u reformama.

“Zahvaljujemo se brojnim državama koje su dale podršku za otvaranje i nekoliko poglavlja, ali ovog puta saglasnosti svih država nije bilo. Srbija će nastaviti posvećen posao na evropskom putu, i kao što je predsednik Vučić baš tog dana rekao, očekujem da će nova Vlada zauzeti još snažniji evropski kurs”, zaključila je Joksimović.

Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska nisu dale zeleno svetlo za otvaranje Poglavlja 2, pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni izveštaj o Evropske komisije o ovoj oblasti.

Povezani članci

Danas: EU nemoćna da kazni Kosovo zbog uvođenja carina

EWB

“Rezolucija Skupštine kao odgovor na Bilčikov izveštaj bio bi ozbiljan skandal”

EWB

Zaev i Šutanovac: Nastavak međusobne saradnje

EWB