fbpx
European Western Balkans
Politika

A. Joksimović: Održati kontinuitet susreta na najvišem nivou sa Briselom

Aleksandra Joksimović; Foto: Flickr / Centar za spoljnu politiku

BEOGRAD – Izuzetno je važno zadržati kontinuitet konstantnih razgovora i susreta na najvišem nivou čelnika regiona sa Briselom, smatra predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, govoreći o sastanku visoke predstavnice EU Federike Mogerini i šest lidera Zapadnog Balkana, najavljenog za 24. maj.

Kako kaže, razgovorima na najvišem nivou sa Briselom se šalju višestruke poruke, a Brisel želi da kaže da ostaju otvorena vrata za zemlje Zapadnog Balkana, ali i da izrazi zabrinutost zbog povišene retorike.

“Federika Mogerini će, pored ovih poruka, sasvim sigurno razgovarati i o konkretnim temama sa liderima Zapadnog Balkana, kao što je predstojeći Samit u Trstu, kao i šta su oni zajednički projekti koje ceo region može podržati u narednom periodu”, rekla je Joksimović gostujući na RTS.

Kaže da je sastanak u Briselu trenutak i da se lideri regiona okupe oko istog stola, objašnjavajući da je uvek simbolično kada su pozvani na večeru, jer je to vrsta opuštenijeg formata na kojem se može neformalno razgovarati i gde će određene tenzije moći da se razmotre i da se vidi mogu li se one spustiti.

Joksimović je dodala da region konstatno prolazi kroz predizborne cikluse i da se u nedostatku drugih uspešnih projekata, veliki broj zemalja regiona okreće nacionalističkoj retorici.

“To nije usamljeni slučaj u regionu Zapadnog Balkana, ali treba podvući činjenu da odsustvo jasne strategije budućih evropskih integracija, u pojedinim zemljama dovodi do pada demokratskih i reformskih kapaciteta”, dodala je ona.

Jedan od očiglednih primera je Makedonija, u kojoj je, ističe, u odsustvu evropske perspektive došlo do ozbiljne političke krize.

Govoreći o krizi u Makedoniji, Joksimović je navela da je davanjem mandata Zoranu Zaevu ta kriza dobila pozitivan korak u pravcu razrešenja, ali da je kriza još daleko od punog razrešenja.

“Ima tu još mnogo koraka od kojih će zavisiti hoće li tenzije u Makedoniji pasti. Makedonija izuzetno podeljeno društvo, očekuju ih i lokalni izbori, koji su u kašnjenju. Dosta će zavisiti i od daljih koraka VMRO-DPMNE-a, odnosno koliko će Nikola Gruevski prihvatiti Zaeva kao novog mandatara, buduću vladu kao legitimnu i koliko će odustati od bilo kakve vrste protesta”, navodi Joksimović.

Ona kaže i da je Brisel zainteresovan za Makedoniju i da je očuvanje njenog teritorijalnog integriteta važno, jer svaka svaka promena granica može imati kobne posledice po čitav region.

Joksimović veruje da će Brisel pokušati da na sastanak kao gosta iz Makedonije dovede upravo Zorana Zaeva, imajući u vidu da je preuzeo mandatarsku funkciju i da se očekuje da će u kratkom periodu formirati vladu.

“On je čovek sa kojim će Brisel komunicirati. Važno je i da se lideri regiona upoznaju sa novim mandatarom i da se tenzije koje su postojale u regionu spuste”, kaže Joksimović.

Govoreći o odnosu Srbije i Makedonije, Joksimović je istakla da nema otvorenih pitanja, a da je činjenica da makedonski odnos prema Kosovu pravi određenu vrstu tenzija.

Povezani članci

Preporuke POSP-a: Potreban napredak u oblasti vladavine prave i slobode medija

EWB

Poslanici složno: Trajni mir i stabilni dogovor Kosova i Srbije

EWB

Mogerini očekuje značajan napredak u dijalogu tokom 2018.

EWB