fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović opoziciji: Oni koji su kompromitovali evropsku ideju nisu kredibilni kritičari

Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Oni koji su se nekada neiskreno zaklinjali u evropski put Srbije, a neotpočinjanjem i odlaganjem suštinskih reformi u svim sferama države i društva, dugotrajno držali proces evropskih integracija u blokadi, sada objavljuju zabrinutost za evropsku budućnost Srbije, poručila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović povodom poziva opozicije u Srbiji upućenog Evropskoj komisiji za rešavanje političke krize u Srbiji.

U saopštenju Srpske napredne stranke Joksimović kaže da su se autori pisma osvrtali na niz iskrivljenih interpretacija, a da konstatacije o nazadovanju Srbije u reformama i evropskom putu ne stoje ni u jednom izveštaju Evropske komisije.

“Srbija se ističe kao predvodnica tog procesa, a postoji u pojedinim oblastima stagnacija, a ne nazadovanje što je značajna razlika. I ta stagnacija će se sigurna sam, u narednom periodu intenziviranja reformskog procesa pretvoriti u napredak i u Izveštajima Evropske komisije”, navela je Joksimović.

Joksimović je rekla da je Pribeov izveštaj koji je od Komisije opozicija zatražila bio ad hoc slučaj za Severnu Makedoniju i BiH kao postkonfliktnim društvima.

“Izveštaj koji bojkotujuća opozicija priželjuje, tzv. “Pribeov izveštaj” neće i ne može se raditi za Srbiju, jer se takvi izveštaji ne pišu za zemlje koje su već u procesu pristupnih pregovora, već se za te zemlje objavljuju redovni izveštaji o vladavini prava, koji se objavljuju dva puta godišnje”, rekla je Joksimović dodajući da su svi ti izveštaji transparentni i diskutuju se u Narodnoj skupštini i sa organizacijama civilnog društva , koje učestvuju u radu Nacionalnog konventa o EU.

Ona je ocenila da se o Srbiji ne može ni u kom slučaju govoriti kao o postkonfliktnoj zemlji.

“Da podsetim, na kraju, da su predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta, koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu više puta ponovili da su izbori jedini legitimni oblik dolaska na vlast, dok tu činjenicu, bojkotujuće opozicione stranke i dalje najgrublje zloupotrebljavaju, jer nisu opredeljene za poštovanje evropskih demokratskih vrednosti i načela”, zaključila je Joksimović.

Povezani članci

Han: Kosovo nije jedini uslov za ulazak Srbije u EU

EWB

Predstavljeni prioriteti rumunskog predsedavanja EU: Promovisaćemo proširenje

EWB

Juratović: Merkel ne može preuzeti odgovornost Beograda i Prištine

EWB