fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Ozbiljan rad na poglavljima 23 i 24

Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa delegacijom Komiteta za ustavna pitanja Evropskog parlamenta o evropskim integracijama Srbije, rezultatima koji su u tom procesu ostvareni, otvaranju proglavlja i aktuelnim pitanjima bitnim za fukcionisanje Evropske unije.

Članstvo u Evropskoj uniji strateški je interes Srbije, rekla je Jadranka Joksimović, i navela da je Evropska unija najbolje mesto za život, i da građani Srbije imaju vlasništvo nad procesom evrointegracija, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ministarka je podsetila da je Srbija, u dosadašnjoj fazi pristupnih pregovora otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i naglasila da će do kraja malteškog predsedavanja EU, do kraja juna, biti otvorena još dva: poglavlje 7 (Pravo intelektualne svojine) i poglavlje 29 (Carinska unija).

Joksimović je sa delegacijom Komiteta za ustavna pitanja EP razgovarala o napretku Srbije u sprovođenju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, rezultatima koji su do sada ostvareni, kao i budućim aktivnostima i planovima u okviru tih poglavlja.

Posao je zahtevan, konstatovala je ministarka i precizirala da je zbog nedovoljnih reformi tokom čitave prethodne decenije i boljih rezultata u budućnosti, Vlada Srbije aktivnostima u poglavljima 23 i 24 pristupila temeljno i ozbiljno.

Ministarka zadužena za evropske integracije ukazuje da su za Srbiju očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, od krucijalne važnosti.

Upozorila je da poruke iz okruženja ne utiču pozitivno na stabilnost, posebno ako se ima u vidu da svi u regionu snose odgovornost za njeno jačanje.

Srbija je prepoznata kao sidro stabilnosti regiona, poručili su iz delegacije Komiteta za ustavna pitanja Evropskog parlamenta.

Stoga su akcentovali da postoji nepodeljeno mišljenje da je proširenje EU strateški važno i za Jugoističnu Evropu, ali i Evropu u celini. Time se stvara ambijent za učvršćivanje političkih vrednosti koje su u funkciji unapređenja standarda građana.

Članovi delegaciji Komiteta za ustavna pitanja Evropskog parlamenta veruju da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji. Oni daju punu podršku nastavku pristupnih pregovora o članstvu države u EU.

Pohvalili su rezultate ostvarene u reformskom procesu i izrazili očekivanje da će Beograd i od sada biti važan i pouzdan partner Brisela po svim pitanjima značajnim za Uniju i njenu budućnost, navedeno je u saopštenju.

Povezani članci

[BSF] EU i SAD podržavaju proces evropskih integracija regiona

EWB

Hitna sednica o Ukrajini u Ujedinjenim nacijama, glasanje o rezoluciji se očekuje sutra

EWB

Han: Ako želi u EU, Beograd da normalizuje odnose s Prištinom

EWB