fbpx
European Western Balkans
Društvo

Joksimović: Podrška iz Fonda solidarnosti EU pokazatelj konkretne koristi koju Srbija ima od pristupanja EU

Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Nakon što je Evropska komisija juče objavila da će Srbija dobiti podršku u iznosu od 12 miliona evra iz Fonda solidarnosti Evropske unije, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da će sredstva biti iskorišćena za pokrivanje troškova zdravstvene pomoći koja je već pružena građanima Srbije i precizirala da se to odnosi na nabavku lekova, medicinske opreme i aparata, zatim za nabavku zaštitne opreme za medicinsko osoblje, kao i za radno angažovanje dodatnog medicinskog i drugog osoblja.

Joksimović je istakla da je Srbija u apsolutnim iznosima dobila veću pomoć od one koju je dobila šest od 17 država članica EU i da su ova sredstva odobrena nakon što je radna grupa Vlade pripremila prijavu.

Ministarka je dodala da je ovakva odluka veoma jasan pokazatelj konkretne koristi koju naša zemlja ima od pristupanja EU, koja direktno utiče na kvalitet života svakog građanina Srbije, što je posebno važno u vreme pandemije COVID-19.

Podsetila je da je ovo drugi put da je Srbija dobila sredstva iz Fonda solidarnosti EU, a da je prvi put bilo nakon katastrofalnih poplava 2104. godine.

Evropska komisija predložila je paket od skoro 530 miliona evra dodatne finansijske podrške u okviru Fonda solidarnosti EU, a pored 17 država članica, namenjena sredstva dobiće i Srbija, Albanija i Crna Gora, u cilju bolje zaštite javnog zdravlja u borbi protiv koronavirusa. Predlog Evropske komisije treba da odobre Evropski parlament i Savet EU kako bi pomoć bila isplaćena državama kandidatima.

Povezani članci

Srbija ima veliki potencijal za budući razvoj ribarstva

EWB

I pred napretka u uslugama javne uprave, do konačnog rezultata još dug put

EWB

Novi list: Civlini sektor poziva Hrvatsku da se prikluči REKOM-u

EWB