fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Pozitivna slika i ocena Srbije u EU

Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BRISEL – Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je danas da Srbija ima važno mesto u procesu evropskih integracija, ali i da joj pripada važno mesto u budućnosti EU.

“Srbija je pozitivno predstavljena i pozitivno ocenjena što je dobro. Iako ono što radimo zbog nas samih, važno je i kako nas drugi vide”, izjavila je Joksimović na kraju jednodnevne konferencije o Zapadnom Balkanu Evropskom parlamentu koju je šesti put za redom organizovala Evropska narodna partija (EPP).

Joksimović je tokom konferencije, na kojoj su učestvovali poslanici Evropskog parlamenta, EU zvaničnici i lideri iz regiona koji pripadaju porodici EPP, naglasila da se zemlje koje se nalaze na putu evrointegracija moraju tretirati na osnovu individualnog napretka i zalaganja, a ne da se o regionu govoru kao o ”paket aranžmanu”.

“Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister je podvukao da je Srbija sidro stabilnosti u regionu. To je jasna politička poruka na koji način Srbija čuva svoju stabilnost i stabilnost u regionu i pored svih dešavanja u regionu i izjava koje su stizale”, naglasila je Joksimović iznoseći utiske sa konferencije u Briselu.

Joksimović kaže da je tokom konferencije izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister preneo ideju nemačkog šefa diplomatije Zigmara Gabrijela o formiranju neke vrste “Maršalovog fonda” za Zapadni Balkan što bi podrazumevalo dodatna sredstva i dodatni impuls za realizaciju infrastrukturnih projekata u regionu predviđenih Berlinskim procesom.

“Ti projekti nisu važni samo za zemlje regiona već su dobri i za evropske transportne mreže i koristiće zemljama EU”, ocenila je ministarka Joksmović.

Ona je dodala da se do sada nije puno realizovalo od projekata predviđenih Berlinskim procesom niti je za to bilo dovoljno sredstava na raspolaganju.

”Berlinski proces ne sme niti može da bude zamena za proces evrointegracija, ali može da nam pomogne i da nas osnaži”, izjavila je Joksimović.

Joksimović dodaje da će Srbija 20. juna u Luksemburgu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima sa EU.

Ona kaže da je danas i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han potvrdio da će se na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, koja bi trebalo da se 20. juna održi u Luksemburgu, otvoriti najverovatnije dva nova poglavlja, a to su poglavlje 29 koje se tiče carinske unije i poglavlje 7 o pravima intelektualne svojine.

Joksimović kaže da je otvaranje ovih poglavlja važno i za konkretne oblasti i za sve građane Srbije.

“Svako otvoreno poglavlje znači da smo poslali poruku stabilnosti i ozbiljnosti kako našim partnerima u EU tako i svima onima koji žele da investiraju u Srbiju ili da je turistički posete. Radi se o jednoj stabilnoj zemlji. Mislim da je to dobra vest za nas, a pre svega za reforme”, poručila je ministarka Joksimović.

Joksimović je dodala da je izveštaj Evropske komisije o napretku u oblasti vladavine prava u Srbiji pokazao da ima još puno toga da se uradi, ali i da su pomaci vidljivi.

U Evropskoj narodnoj partiji, koja je organizovala ovaj skup, kažu da je Zapadni Balkan suočen za političkim, ekonomskim i socijalnim izazovima. Ocenjuje se da je napredak u oblasti dobre vladavine u zemljama regiona kao i u oblasti vladavine prava “u nekim slučajevima bio manjkav” dok je negde došlo i do “nazadovanja”.

 

Povezani članci

Dačić: Španija najčvršće podržava Srbiju u EU

EWB

Predstavnici EP sastali se odvojeno sa Savezom za Srbiju, potom sa Vučićem

EWB

Joksimović na Političkoj skupštini EPP u Briselu

EWB