fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Joksimović održala sastanak sa šefom Delegacije EU u Srbiji i ambasadorima država članica EU

Sastanak EU ambasadora i ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je video sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU, kako bi razmenili statove o prioritetima i izgledima pregovora za pristupanje EU, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Kako prenosi FoNet, Joksimović je sagovornicima predstavila prioritete u radu Ministarstva za evropske integracije u narednom periodu – kako u pogledu procesa evropskih integracija i daljih pregovora o pristupanju EU, tako i u pogledu planiranja i programiranja razvojne pomoći koju će obezbediti Evropska unija iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III).

Fabrici je naglasio da će, kao najveći donator i investitor i najvažniji trgovinski i ekonomski partner Srbije, Evropska unija nastaviti i dalje da bude potpuno posvećena pristupnom procesu Srbije.

Istakao je važnost nedavno usvojenog Ekonomsko-investicionog plana i preporuka sadržanih u Godišnjem izveštaju za 2020. godinu za ubrzavanje integracije Srbije, posebno u domenu vladavine prava.

Na sastanku je potvrđena spremnost nove Vlade Srbije da intenzivira reforme koje su pretpostavka za dalji napredak u procesu evropskih integracija i preduslov za sveukupni održivi razvoj našeg društva i ekonomije, navodi se u saopštenju.

Joksimović je izrazila očekivanje da se u skladu sa novom metodologijom, za koju je Srbija izrazila prihvatanje na najvišem političkom nivou, do kraja godine održi Međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija predstavila svoje rezultate i strategiju za pristupanje EU za narednu godinu.

Joksimović i ambasadori Evropske unije dogovorili su se da će nastaviti sa konstruktivnom saradnjom, posebno za vreme pandemije COVID-19, kako bi rešili utvrđene izazove na putu Srbije ka članstvu u EU, kao i da bi se maksimalno iskoristile prilike koje donosi Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

Povezani članci

Osma sednica POSP 13. i 14. juna u Strazburu

EWB

Miščević o otvaranju Poglavlja 6 i 30

EWB

Koalicija prEUgovor: Nema napretka u vladavini prava, rat protiv mafije je predstava za javnost

EWB