fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Proširenje treba posmatrati i sa stanovišta onog što se dešava u EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Tanja Valić / bg

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije u tehničkoj Vladi Jadranka Joksimović izjavila je tokom jučerašnjeg gostovanja za RTS da je Srbija u dosadašnjem procesu evropskih integracija mogla više da postigne, ali da proces proširenja treba posmatrati i sa stanovišta onoga što se dešava u EU.

“Uvek može više, ali proces nije jednodimenzionalan i teško ga je posmatrati samo sa stanovišta onoga što Srbija radi već šta se dešava sa politikom proširenja generalno i šta se dešava sa samom EU”, rekla je Joksimović.

Ona je naglasila da je početna pozicija Srbije bila teška kada su 2014. počeli pregovori, uključujući “ekonomske razvaline” koji su uticali na stanje u ekonomskim kriterijumima za člastvo.

Prema njenim rečima, brojne reforme u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije nisu ni dotaknute u trenutku kada je Srbija počela da pregovara.

Joksimović je izjavila da je učinak trebalo da bude veći, ali da treba uzeti u obzir i ono što se dešavalo u Evropskoj uniji, migracije, zamor od proširenja, kao i činjenicu da brojne države koje su u međuvremenu ušle u EU nisu zadovoljavale kriterijume.

“Neke od njih koje su ušle u tom periodu nisu bile u ovoj naprednoj fazi u kakvoj je danas Srbija”, istakla je Joksimović, dodajući da današnja Srbija, kao članica EU, ne bi bila ni najsiromašnija niti bi imala najveće probleme što se tiče političkih kriterijuma i vladavine prava.

Ona je podsetila da Srbija ima pet poglavlja proceduralno spremnih za otvaranje, da ove godine nije otvoreno nijedno, ali da godina još nije završena.

“Srbija pregovara po najtežim kriterijumima, po kojima nijedna zemlja nije pregovarala, i mi nismo tražili prečice, nismo lamentirali niti smo se bunili”, rekla je ministarka.

Kao primere napretka vezanih za vladavinu prava, Joksimović je navela da se od 1. septembra se primenjuje Zakon o sprečavanju korupcije, revidirani su Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, izrađen akcioni plan za Medijsku strategiju, ustavni amandmani se čekaju u novoj skupštni.

Ona se osvrnula i na ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan se očekuje narednih meseci.

“Njegov cilj je da koristi različite instrumente koji znače bespovratna sredstva i povoljne zajmove i kredite. Cilj je bolje povezati region u saobraćajnom, digitalnom smislu, raditi na zelenoj agendi, zaštiti životne sredine, povećati konkuretnost ovog regiona, otvoriti pitanja mladih i obrazovanja”, rekla je Joksimović.

Dodala je da je spreman čitav niz projekata, koji se uglavnom odnose na regionalno povezaivanje, ali ima elemenata koji se odnose i na zapošljavanje mladih i druge teme.

Povezani članci

Brnabić i Miščević u četvrtak na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje

EWB

Dašić: „Vašingtonski sporazum“ nije mrtav, SAD ne podržava promene granica

EWB SCREENING

Osnivanjem ministarstva, gasi se Kancelarija za evropske integracije

EWB