fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Do kraja godine još tri poglavlja

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da ćemo do kraja godine otvoriti još tri poglavlja u pregovorima sa EU i istakla da je Srbija ozbiljna zemlja kandidat sa kojom Unija razgovara kao sa partnerom.

Ministarka je na TV Pink izrazila uverenje da ćemo do kraja 2017. otvoriti poglavlje 6, koje se odnosi na pravo privrednih društava, poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom i poglavlje 33 koje se odnosi na budžetske i finansijske odredbe.

“Da li će biti u oktobru ili decembru, dve međuvladine konferencije, ili samo u decembru, to ćemo još videti. To je stvar i proceduralnih stvari koje mi sa Evropskom komisijom radimo”, kaže Joksimović.

Istakla je da je poglavlje 6 o pravu privrednih društava, vrlo važno zbog potencijalnih investitora, kao i da je važan i set ekonomskih poglavlja

“Mi radimo svoj posao”, naglašava Joksimović .

Govoreći o poseti izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera Srbiji, Joksimović kaže da je njegova poseta bila veoma pozitivna, da je dobro što se sa svima video u Srbiji, te da će na osnovu razgovora koje je vodio sa srpskim zvaničnima, ali i sa opozicijom i nevladinim sektorom pripremiti novi izveštaj u 2018. godini.

Podsetila je da je Mekalister izvestilac za Srbiju od 2014. i da je nebrojeno puta dolazio u posetu Srbiji, te da je njegova poslednja poseta pogrešno doživljena i percipirana kao da je on “neki namesnik koji je došao da bilo koga postrojava”.

Mekalister, dodaje, ima obavezu da se vidi sa svima u Srbiji i čuje sve kako bi pripremio izveštaj koji će prihvatiti poslanici Evropskog parlamenta iz različitih političkih grupacija, te da taj izveštaj mora da bude sveobuhvatan, uključujući reforme u oblasti vladavine prava, ekonomiju i političke prilike, kao i regionalne odnose.

“To godinama radi. Poznajem ga dugo i kvalitetno sarađujemo”, rekla je Joksimović i istakla da je Mekalister ugledan i uticajan političar i da smo u poslednje tri, četiri godine dobili dodatnu pažnju upravo zbog ugleda Mekalistera.

Navodi i da je normalno da s vremena na vreme bude i kritika jer je svaki kandidat za članstvo u EU pod lupom, te da su te kritike dobrodošle.

Evropske integracije su, kaže, proces, ali ističe da je još važniji pozitivan imidž koji je Srbija uspela da povrati zahvaljujući i dobronamernim ljudima koji žele Srbiju u EU.

Navodi da sve što se dešava u Srbiji se meri, te da atmosfera na sastanku Mekalistera sa opozicijom i nevladinim sektorom pokazuje demokratičnost, otvorenost i pluralizam.

Joksimović kaže da izbegava da preterano kritikuje opoziciju jer je ministar, ali da bi imala što šta da kaže na tu temu, ali da će biti prilike za to u kampanji.

“I te kako bih mogla da kažem o kritikama koje opozicija upućuje vladi kad je reč o evropskim integracijama. Dobro je da svi kažu šta imaju i da to pokazuje debatnu atmosferu. Ukrstićemo argumente kada su ovako važne posete u pitanju”, kaže Joksimović.

Dodala je da niko u Vladi Srbije u razgovorima sa predstavnicima institucija iz inostranstva ne opanjkava političke protivnike navodeći da tome ne služe evropske integracije.

“Trudite se da promovišete interese svoje zemlje”, kaže Joksimović.

Joksimović: IPA fondovi za konkretne projekte

Joksimović je izjavila da Srbija već duže godišnje dobija oko 200 miliona evra bespovratnih sredstva iz fondova EU.

“U poslednje tri godine, ako mogu da kažem da nešto smatram svojim uspehom u radu, to je što je povećana vidljivost IPA fondova koji su ogroman potencijal”, rekla je Joksimović ističući da su ta sredstva bespovratna, a ne krediti i zajmovi.

Objasnila je da je za 2017. Srbiji na raspolaganju 187 miliona evra iz IPA fondova, od čega je 20 miliona evra namenjeno poljoprivrednim proizvođačima.

Ministarka je izrazila uverenje da ćemo ove godine uspeti da završimo akreditaciju za poljoprivredne proizvođače u okviru IPARD programa.

“Ako ispunimo sve kriterijume, a mislim da ćemo do novembra uspeti sve da završimo, prvi put ćemo imati bespovratna sredstva za naše registrovane poljoprivredne proizvođače što je odlična vest”, kaže Joksimović.

To, dodaje, znači za nabavljanje poljoprivredne mehanizacije koja će u tehnološkom smislu pomoći registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.

Za 2017. godinu je, kaže, prepoznato nekoliko važnih elemenata koji počinju od iduće godine da se primenjuju, a to je pre svega životna sredina.

“Uspeli smo da uvrstimo u taj paket postrojenja za prečišćavane otpadnih voda u Brusu i Blacu, širenje kolektorskog sistema i kanalizacione mreže u Kraljevu, postrojenja za čvrsti otpad Duboko, Pirot, Pančevo, Mačva, Srem, i još 17 opština gde radimo na podizanju svesti o životnoj sredini”, rekla je ministarka.

U oblasti energetike za 2017. godinu, navodi, oko 50 miliona evra je namenjeno za gasnu interkonekciju Niš – Dimitrovgrad.

“To je zapravo diversifikacija snabdevanja gasom, što je jako važno, posebno zbog energetske bezbednosti u narednim godinama”, kaže ministarka.

Navodi da je za pravosuđe namenjeno skoro 30 miliona, i to za reforme, ali i za opremanje pravosudne zgrade u kojoj će biti sve važne pravosudne institucije u Novom Sadu.

“Počeli smo pripremu za 2018. Čekamo razgovore sa EK”, rekla je ministarka govoreći o važnosti korišćenja sredstava iz IPA fondova.

Lično će se, kaže, založiti za projekte u 2018. koji se odnose na socijalnu inkluziju, stambeno zbrinjavanje ugroženih grupa, osoba sa invaliditetom, samohranih majki, žena koje su žrtve nasilja, kao i za zapošljavanje teško zanošljivih kategoriji.

Posebno, kaže, kada su mladi u pitanju, imaćemo jedan paket programa za mala i srednja preduzeća, potom za inovacije i tehnološki napredak, za ljude koji žele da pokrenu preduzetnički duh kroz inovacije, kao i za sektor životne sredine i brojne druge infrastrukturne projekte.

“To su konkretne stvari. To nije samo imaginarni novac o kome se priča, to su brojne u poslednjih nekoliko godina i škole, bolnice, saniranje posledica poplava i to sve iz sredstava EU. Važno je i da građani podignu svest o tome da ta sredstava stoje na raspolaganju i da preko lokalnih samouprava pokrenu neke inicijative, da identifikuju šta je to što je važno”, zaključila je ministarka.

 

Povezani članci

V Dem Institut: Srbija ponovo među zemljama sa najvećim nivoom autokratizacije

EWB

Oštre reakcije na najave otkazivanja Europrajda

EWB

Zajednička evropska budućnost regiona rešenje za probleme iz prošlosti

EWB