fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Reforma procesa pristupanja EU neće uticati na Srbiju

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Tanja Valić / bg

BEOGRAD – Najavljena, još nedefinisana reforma pristupnog procesa koju su pominjali nekoliko zemalja članica EU, pre svih Francuska, tema je značajna i za Evropu i za zemlje kandidate i za one koji žele da postanu kandidati, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara o reformi unutra EU, rekla da je Srbija otvorila skoro polovinu poglavlja, da se intenzivno radi na privremenom zatvaranju nekih poglavlja i da je Srbija duboko u tom procesu.

“Kakva god reforma da bude ona se neće suštinski odraziti na ono što je evropski put Srbije. On i sada već nije brz. Pitanje je samo da li može da bude sporiji ili će se nastaviti istom dinamikom, dok se ne razreše ove nedoumice u samoj EU”, navela je Joksimović na štandu Ministarstva za evropske integracije na Sajmu knjiga.

Naglasila je da građani imaju pravo da budu i razočarani, da se nekada nepravedno dugo nešto čeka, da naravno tu ima dosta i političkih razloga, ali da se generalno naš put ka EU ne dovodi u pitanje.

“Mislim da je to važno. Kad uđete u neki proces šta god to bilo u životu a posebno odgovorne vlade u ovakvoj strateškoj viziji vi ne možete da menjate politiku od danas do sutra. Nadam se da Evropa i EU neće menjati politiku od danas do sutra”, naglasila je Joksimović.

Podsetila je na ono što je tokom posete Srbiji u julu rekao francuski predsednik Emanuel Makron koje se, kaže, svi dobro sećaju.

“Predsednik Makron je ovde prvi put u Srbiji rekao da proces reformi EU i unutrašnje promene ne znače da ne mogu da idu paralelno sa procesom proširenja.

“Ja mislim da je važno podsetiti na ono što je rečeno”, rekla je Jokimović.

Povezani članci

Mekalister: Nadam se da će istraga o rušenju u Savamali uskoro dati rezultat

EWB

Članstvo u EU nema alternativu za Zapadni Balkan

EWB

Kuburović: Izbor novog tužioca važan zbog Poglavlja 23

EWB